Az ’A’ kategóriás Tallinn Black Nights Filmfesztiválon díjazta a zsűri Császi Ádám Háromezer számozott darab című második nagyjátékfilmjét.

Az alkotás a Rebels with a Cause elnevezésű versenyprogramban ünnepelte a világpremierjét és a zsűri elismerő oklevelében részesült. 

A szekcióban a filmművészet határait feszegető rendezői víziót, a lenyűgöző látványt, formabontó filmnyelvet, lendületes történetvezetést értékelte a zsűri. Indoklásuk szerint a film úgy irányítja a roma közösség szépségére és méltóságára a reflektorfényt, hogy közben nem mulasztja el kommentálni a kisebbségek művészi ábrázolása és kizsákmányolása között húzódó vékony határvonalat. 

A főszerepeket Farkas Franciska az Örök tél, a Brazilok, Aranyélet népszerű színésznője, Pápai Rómeó, a Drága örökösök tévésorozat egyik kedvelt szereplője, Oláh Edmond, Varga Norbert, Pászik Cristopher, Horváth Kristóf, Gerner Csaba, aki a Nyitva és az Argo 2 című filmekből is ismert, valamint Wieland Speck, a Berlinale immár nyugdíjba vonult legendás programigazgatója játsszák.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Háromezer számozott darab társforgatókönyvírója Lengyel Balázs, operatőre Balázs István Balázs, látványtervezője Cseh Renátó, zeneszerzője Kalotás Csaba, koreográfusa Gergye Krisztián, vágója Kollányi Tamás, producere Bodzsár István, társproducere Sipos Kornél.

Észak-Európa élvonalbeli szemléje november 17-én kezdődött, és 26. alkalommal vonultatta fel a kortárs film legizgalmasabb alkotásait az észt fővárosban. 

Császi Ádám új mozifilmje a valóságosan is bemutatott, Cigány magyar című színdarab alapján készült, és a Tudás Hatalom társulat szürreális utazását meséli el, melyben elmosódik a határ fikció, abszurd és szociografikus valóság között.

„Filmem célja az, hogy feltárja az ellentmondásokat, melyek a nyugati társadalmakban meghatározzák a kisebbségről való beszédet és kegyetlen groteszk szemlélettel állítsa pellengérre azokat.” – összegezte Császi Ádám forgatókönyvíró-rendező.

A Háromezer számozott darab jövő év elején lesz látható a mozikban a Budapest Film forgalmazásában.