Cannes, 2001: A Gyűrűk Ura bemutatkozik Cannes-ban. Akkor még csak a regény rajongói sejtették, milyen nagy dolog készül a New Line Stúdióban. Peter Jacksonék egy városon kívüli szállodát Középföldének rendeztek be, és levetítettek 20 percet a készülő filmből az izgatott közönségnek.

Cannes, 2007: Az arany iránytű (hazai bemutató: 2007 december) bemutatkozik Cannes-ban. A háromkötetes misztikus-mágikus regénytrilógia, a His Dark Materials alapján készült filmből tizenöt percet mutatnak be, a vetítésre a városba utazott néhány főszereplő: a bondosan elegáns, de szakállas Daniel Craig, a szép katonaboszorkányt alakító Eva Green, Sam Elliot és a 12 éves főszereplő, Dakota Blue Richards – Nicole Kidman nem tudott részt venni a sajtótájékoztatón: ő éppen Ausztráliában forgat Baz Luhrmann-nal.

A film rendezője, Chris Weitz minden lehető alkalmat megragadott, hogy elmondja: a bár ez a film nem készülhetett volna el digitális trükkök nélkül (hiszen főszereplői repülnek, alakváltó állatok kísérik őket különös városaikban, különös lények között), ám a lényeg a történet, a mese: a digitális technika csupán az elkerülhetetlen körítés.

Bár jó néhány világsztár kísérte a Cannes-i Filmfesztiválra Az arany iránytű-t, a bemutatkozó látogatás hőse az abszolút kezdő Dakota lett: ugyan nem ő az egyetlen gyerekszínész Cannes-ban, őt az teszi különlegessé, hogy nem profi. Olyan, mint egy igazi, izgatott kiskamasz – az újságíróktól megrémül, ettől kicsit szemtelen lesz, és igazából nem érti, miért teszi fel neki az utóbbi időben ilyen sok ember ugyanazt a néhány kérdést. De Daniel Craig – aki egyben kiváló pótapukának is bizonyult – bíztatására azért elmondta, hogy réges-rég Lyra, a párhuzamos világok között kalandozó kislány akart lenni: évekkel ezelőtt édesanyja olvasta fel neki a regényt, és később a színházi változatot is látta. Amikor három évvel ezelőtt megtudta, hogy az iskolájukba érkező filmesek mire keresnek szereplőt, természetesen rohant a válogatásra. Most pedig Cannes legelegánsabb szállodájában nevet a túlbuzgó újságírókon.

 

IC Press/Cannes