2022. január 25-én hetedik alkalommal rendezi meg animációs vetítését a Budapesti Metropolitan Egyetem. A 7. Animascope-on 14 kisfilm látható a 2020-ban és 2021-ben diplomázott alap- és mesterszakos hallgatók diploma- és vizsgafilmjeiből. Az ingyenes eseményt új helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartják, a részvételhez előzetes regisztráció szükséges.

A 7. Animascope felvezetéseként az Animáció és Média Design Tanszék online elérhetővé tette az elmúlt évek hat legsikeresebb animációját. Van köztük kísérleti film, dokuanimáció és szatíra is, és mindegyik szép fesztiválkörutat tudhat maga mögött, számos nívós díjjal.

7. Animascope
7. Animascope

Ács Zsuzsanna Betti című dokuanimációjában egy női taxisofőr gondolatai elevenednek meg életszemléletéről, valamint két közismert hazai taxis megmozdulásról. Horesnyi Máté rendezésében készültJacques ámokfutása, avagy mikor veszítjük el bizalmunkat önmagunkkal szemben?, mely egy szabad kompozíciós film a mindennapok abszurd jeleneteiből, Jacques Tati stílusában. Orosz Tina beszédes nevűMamahotelcímű animációjában egy fiú bemutatja szerelmét a családjának, de a betegeskedő mama nem örül túlságosan a vendégnek.

Bakos Fanni Papacímű kisfilmje szimbolikus történet egy apa és lánya kapcsolatról, és a folyamatról, amely során a gyerek megéli szülője elvesztését, a meg nem értéstől kezdve az elfogadáson át az elengedésig. Finta Simon Spirit Walk című kísérleti filmjében a csendes erdő sűrűjében tévedünk el, a fák által homályosan mesélt múltbeli történések kapcsán pedig korábbi események hangulatát élhetjük át. Egy öreg halász és kutyájának története az életről, az elmúlásról és a kettő közti átmenetről Spitzer Fiorella Bardocímű kisfilmje.

A filmek az egyetem Youtube csatornáján tekinthetők meg: https://www.youtube.com/playlist?list=PLiVQZG1cbIMlILlAgy9_GlKvUa1rZYnfL