A héten beindult a nagyüzem. A New York-i filmkritikusok köre előrehozta a szavazás határidejét (így a nagy tekintélyű országos kritikus kamara saját ceremóniája elé kerültek), és – jelezve, hogy ők is haladnak a korral – a Twitteren hozták nyilvánosságra idei díjazottjaikat. Ezzel pedig hivatalosan is megkezdődött a díjidény, mely természetesen az Oscar-gálával éri majd el csúcspontját.

A New York-i filmkritikusok díját 1935 óta adják át, és az nem csupán az Egyesült Államok kulturális fővárosának véleményét tükrözi, hanem az Oscar-szavazókét is: az elmúlt 77 évben a legjobb filmnek járó Oscar és a NYFCC-díj 43%-ban volt azonos.

A 31 tagú, tekintélyes társaság az idén két kategóriában is a Pénzcsináló-t (Moneyball, hazai bemutató: december 8.) tartotta a legjobbnak. A legjobb színész díját Brad Pitt, a legjobb forgatókönyv díját Steven Zaillian és a Social Network – A közösségi háló-nak köszönhetően friss Oscar-díjas Aaron Sorkin kapta. A bejelentés hatására a fogadóirodák máris változtattak oddsaikon: egyértelműen Brad Pitt-et tartják befutónak az idei Oscarra: úgy látszik, a baseball pályák környékén játszódó történet különleges hangulata nemcsak a sportrajongókra hat.

IC Press