Az év legjobban várt magyar filmje valószínűleg a Víkend (bemutató: szeptember 10.), és nemcsak azért mert végre együtt játszik benne a sztárpár Gryllus Dorka és Simon Kornél, hanem azért is, mert különleges tempójú, váratlan fordulatokkal teli thriller – egy olyan műfaj és olyan minőség, ami végre a nemzetközi mezőnybe helyezi el a hazai mozit.

Fotó: vikendfilm

Fotó: vikendfilm

És akkor a fantasztikus helyszínekről még nem is beszéltünk. A történet szerint három jómódú budapesti indul hétvégi erdélyi vadászatra, és a legendás Csodavár-barlang közelébe kerülnek – a stáb itt vette fel azt a jelenetet is, melynek hallatán Lengyel Tamás – a harmadik főszereplő – még mindig vacogni kezd, ha az eszébe jut.

A film vége felé ugyanis Lengyel együtt menekül Árpa Attilá-val, majd egy magas szikláról a barlangban futó patakba ugrik. Az ugrást kaszkadőrre bízták, ám az azt követő felvételekhez már valóban Lengyel Tamás feküdt a jéghideg vízbe. A forgatás majd egy napig tartott. Részben azért, mert negyedóránként szünetet kellett tartani, hiszen a felvételeken is látszott, hogy a színész mennyire didereg.

Valószínűleg még az sem vigasztalta, hogy nem csak ő fázik: a stáb jó néhány tagja is kénytelen volt a patakban állva dolgozni. A rendkívüli körülményeknek Győri Márk operatőr vízhatlan ruhája nem is tudott ellenállni: a filmes végig csurom vizesen tartotta a kamerát.

De aki látta már a Víkend-et, azt mondja: megérte vacogni – a mozinéző hátán is futkározni fog a hideg.