Szombat este tartották az Európai Filmakadémia (EFA) díjátadóját. Az Európa Filmdíj korántsem titkolt módon az Oscar európai megfelelője kíván lenni, 1988 óta rendezik meg minden évben egy európai városban. A ceremóniára ezúttal Rigában került sor, az est fő nyertese az Ida lett: a film öt kategóriában – köztük a legjobb film és rendező – győzedelmeskedett.

Pawel Pawlikowski filmje a ’60-as években egy lengyel kolostorban nevelkedik az árva novíciusról szól. A fogadalomtétel előtt, az apácák tanácsára meglátogatja nénikéjét, egyetlen élő rokonát, akivel korábban soha nem találkozott. Wanda Gruz már túl van a fénykorán, de negyvenes alkoholista láncdohányosként is árad belőle a szexualitás, önpusztító életmódjához mindig talál alkalmi partnereket. Wanda néhány évvel korábban még nagyhatalmú ügyészként a rendszer ellenségeit küldte a halálba, de mostanra kegyvesztetté vált. Akkor találkozik unokahúgával, amikor mindketten válaszúthoz érkeznek: identitásuk és jövőjük meghatározásához szembe kell nézniük a múltjukkal. Ida most tudja meg, hogy zsidó, szüleit meggyilkolták a német megszállás alatt. Wanda adta be az apácákhoz, hogy neki ne kelljen naponta szembesülnie a családja tragédiájával. A két nő útra kel, hogy kiderítsék, hogyan haltak meg rokonaik és végre tisztábban lássák a saját helyüket a világban.

Ida_filmjelenetA lengyel filmiskola legnagyobb alkotásainak stílusában fogant Ida megrendítő, kiemelkedő képi világú dráma, amelyben a két nő intim története finoman összefonódik a közép-európai történelmi háttérrel. A film az Európa Filmdíjat öt kategóriában – a legjobb film, rendező, forgatókönyv, operatőr és közönségdíj – érdemelte ki, ezzel újabb lépést téve az Oscar-jelölés felé. Esélyeit tovább növeli, hogy a a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Golden Globe-díjra jelölték a héten.

A Golden Globe-jelöltek között egy másik, Mozinet forgalmazásában a mozikban látható alkotás is szerepel: a legjobb vígjáték kategóriában egyedüli európai filmként indul a Büszkeség és bányászélet (12), mely január 1-én kerül országosan a hazai mozikba, szinkronizáltan és feliratosan egyaránt.