A fesztiváligazgató, Thierry Frémaux régóta szerette volna, ha az idei, 75. cannes-i filmfesztiválon mutatják Tom Cruise várva várt filmjét, a Top Gun: Mavericket. Álma teljesül, olyannyira, hogy a sztár is tiszteletét teszi a jeles eseményen, miközben retrospektív vetítéssorozaton tekinthetők meg sikerekben gazdag pályafutásának legjobb produkciói. 

Cruise utoljára 30 éve jelent meg a Croisette-en, akkor Túl az Óperencián című filmjét mutatták be.  

Tom Cruise, Top Gun: Maverick film
Tom Cruise plays Capt. Pete „Maverick” Mitchell in Top Gun: Maverick from Paramount Pictures, Skydance and Jerry Bruckheimer Films.

A színész-producer tíz éve a Playboynak adott interjújában árulta el, miért szereti saját maga népszerűsíteni a filmjeit a világ bármelyik pontján. Nem túl tehetős családban nőtt fel, nem tudtak utazni, ezért Cruise filmsztárként pótolta be a lemaradást, és járta be az egész planétát sajtókörútjain. Kezdetben nyomást kellett gyakorolnia a stúdiókra, amelyek az amerikai bevételekre koncentráltak, és nem értették, Cruise miért akar Hongkongban meg Kalkuttában pacsizni a rajongókkal. Aztán amikor a külföldi bevételek kezdték meghaladni a hazaiakat, a stúdiók rájöttek, érdemes pénzt fektetni a marketingkörutakba. Cruise így lett globális szupersztár, és azóta számos hollywoodi húzónév követte a példáját.  

(Top Gun: Maverick – hazai bemutató: 2022. május 26.)