Az Oscar Gála történetében a „legjobb női főszereplő” kategóriában először jelöltek egy 6 éves! kislányt, és egy 85 éves hölgyet, ráadásul ugyanarra a címre! Mindketten sajnos nem nyerhetnek, hiszen ugyanabban a kategóriában lettek jelölve, de valamelyikük egész biztosan csúcsot dönt!

beasts-of-the-southern-wild-movie-image-05

A 2013-as Oscar legjobb női főszereplő címére néhány másik név mellett a 9 éves Quvenzhané Wallis-t és a 85 éves Emmanuelle Riva -neve is szerepel. Quvenzhané Wallis mindössze 6 éves volt, amikor a „A  messzi dél vadjai” c. filmben eljátszotta a szerepét. A kislány bizonyára jól alakítja a rábízott szerepet, hiszen nem véletlenül került fel a neve a legjobbak listára, ám a legfiatalabb legjobbnak most a legidősebb legjobbal kell szembenéznie!

Szerelem - Emmanuelle Riva

Vajon melyiküket válassza az Akadémia? Vagy lehetséges, hogy a kategória  másik három jelöltje közül kerül ki a nyertes? Mi mindenesetre kíváncsian várjuk a díjátadást…

A legfiatalabb és legidősebb Oscar-díjas színésznők

Az eddigi legfiatalabb jelölt kislány ebben a kategóriában a 13 éves Keisha-Castle Hughes volt, őt 2004-ben jelölték erre a címre a Whale Riders-ben nyújtott alakításáért.

A kategória eddigi legfiatalabb nyertese 1987-ben a 21 éves Marlee Matlin volt a Children of a Lesser God c. filmszerepéért. Marlee Matlin az első süket színész, , aki Oscar-díjat kapott…

Az idei, 85. Oscar jelölések között az eddigi legidősebb „legjobb női főszereplő” jelölt is megszületett. Ha a 85 éves Emmanuelle Riva a Szerelem c. film főszereplője megnyeri idén az Oscart, azzal az 1990-ben, ugyanebben a kategóriában Oscart nyert 80 éves Jessica Tandy -t utasíthatja maga mögé, a Miss Daisy sofőrje c. filmből.

Ő nem csupán az eddigi legidősebb jelölt, de az eddigi legidősebb díjazott is volt, így Emanuelle Riva mindkét címet megnyerheti, amennyiben őt választják 2013 legjobb női főszereplőjének.

A legfiatalabb és legidősebb Oscar-díjas színészek

Ami a férfiakat illeti, a „legjobb férfi főszereplő” kategóriában az eddigi legidősebb jelölt a 79 éves Richard Farnsworth volt 2000-ben, a The Straight Story c. filmszerepéért, míg a kategória eddigi legidősebb díjazottja a 76 éves Henry Fonda volt 1982-ben, az On Golden Pond c. filmben nyújtott munkájáért.

Az eddigi legfiatalabb jelölt férfi 1931-ben a 9 éves Jackie Cooper volt a Skippy c. filmből, az eddigi legfiatalabb férfi, aki Oscart nyert, nem más, mint Adrien Brody, A zongorista c. főszerepéért, amiért 2003-ban vehette át a megérdemelt szobrocskát. Ő a film forgatásakor 29 éves volt…

>>> A 85. OSCAR (2013) jelöltek teljes listája <<<