Manapság tombolt az IMAX láz itthon is. Amerre lépünk újabb és újabb mozik, nőnek, mint a gombák. Vajon mi kellett, ahhoz hogy pillanatok alatt beleszeressünk az IMAX mozikba?

Ahhoz, hogy a néző tökéletes IMAX élményt kapjon rengeteg előkészület, és igen komoly munka szükséges, és persze rengeteg pénz.

Az IMAX vászon

Az ilyen típusú mozikban például a vászon is igen speciális, „lélegzetelállítóan óriási”. Ez a magyar IMAX mozikban 24×18 méteres vásznat jelent. Felülete ezüstös, ami fontos, mert sokkal jobban veri vissza a fényt, így a kép világosabb lesz és a 3D-s hatás is jobban kijön. A hangrendszer egy része a vászon mögött található. Az nagyobb élvezet érdekében a kijelzőn apró lyukak találhatók.

A nagyobb élményhez tartozik, hogy a nézőtér az ilyen típusú mozikban sokkal meredekebben emelkedik, így ha előttünk ül a tupírozott hajú néni, mi akkor is tökéletes rálátásunk van a vászonra.

Imax-3D-mozi

A filmtekercs

Talán a legnagyobb változás a filmtekercseknél érzékelhető. 70 mm-es filmre rögzítenek, aminek köszönhetően szélesebb képet láthatunk a vásznon. Viszont a megnövelt kép miatt a szalagok súlya is jelentősen megnőtt így egy tekercs körülbelül 200 kg-ot nyomott, és itt még nem volt vége a „gondoknak”. A film lejátszásához speciális vetítőgépet kellet kifejleszteni. A berendezés egy 15.000 Wattos izzóval működik, aminek a hőmérséklete, és fényessége a Napéval egyezik meg. Lazán lehetne látni a Földön, ha a Holdról világítanának nekünk, ezért az izzót cserélni csak speciális védőöltözetben lehet. (A budapesti IMAX 3D mozi már digitális: A digitális IMAX megérkezett Magyarországra Részletek az új IMAX® Digitális Mozi-rendszerről)

Kamera

Az már eddig is kiderült, hogy az IMAX nem egy olcsó dolog, viszont a legtöbb pénzt talán a kamerabérlés viszi el. A világon csupán néhány ilyen kamera van, és ezek utaznak körbe, a 3D-s kamerákból pedig még ennél is kevesebb létezik. Általában egy mozifilm esetében nem is használhatnak 70 mm-es kamerákat csupán néhány jelenetben…. Gondolhatjuk, hogy akkor mégis milyen drágák ezek a kamerák.

Egy nagyon okos program segítségével oldják meg a helyzetet, és a felvett anyagok 70 mm-es filmre tudja másolni. Minőségében ugyan gyatrább, de a néző élvezheti az IMAX vásznon a kasszasikereket.

Az IMAX 3D

A 3D mozik függőleges és vízszintesen polarizált képeket vetítenek ki, amiket a csinos szemüvegekkel úgy érzékelünk mintha, a film egy karnyújtásnyira lenne. A szemüvegben található polár szűrők csak a megfelelő szemnek szánt képet engedik át. Mivel a szemüveg napszemüvegként is szolgál, így egy kicsit sötétít.

A 3D-s filmeket két a két emberi szemnek megfelelően elhelyezkedő kamerával veszik fel, majd a két filmet egymásra merőleges polarizációval a vászonra vetítik. A speciális 3D-s kamerának két lencséje van, amik olyan távol esnek egymástól, mint az emberi szemek. Ilyen 3D-s kamerával rögzítették például az új Batman – A sötét lovag című filmje.

Az IMAX, és a 3D-s filmek tehát mind rengeteg munka eredményei, és rengeteg anyagi költséget vonnak maguk után, azonban az élményeket nem lehet igazán megfizetni.

Horváth Nikolett

Van kedvenc IMAX 3D moziban látott filmed? Írd le hozzászólásban, hogy melyik film és miért?