2019. június 21-től a Napszállta c. film a romániai mozikban

A nagysikerű Saul fia c. első filmje után, amellyel elnyerte az Amerikai Filmakadémia Legjobb külföldi filmnek járó Oscar díját, Nemes Jeles László újra jelentkezik második nagyjátékfilmjével, amelynek a világpremierje a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt 2018-ban, ahol elnyerte a FIPRESCI filkritikusok díját.

Nemes Jeles László ennél a filmnél is megmarad a mély témáknál, amelyet történelmi idők és helyszínek keretébe helyez el, amelyek segítségével egy fordulópontnál levő civilizáció világába enged betekintést: Budapest 1913-ban. Az Európa közepén és az első világháború küszöbén levő Osztrák-Magyar Monarchiát olyan feszültségek jellemzik, amelyekben a századforduló modernitása és a morális dekadencia együttesen jelen van. A rendező ebbe a komplex keretbe helyezi főhősét, akit egy provokatív utazásra indít filmjében. A 20. század fordulóját megfestő Napszállta június 21-én indul erőteljes utazásra a romániai mozikban a Voodoo Films közvetítésével.

Nemes Jeles László
Nemes Jeles László

Nemes Jeles László, a film rendezője, valamint Vlad Ivanov, a film férfi főszereplője, jelen lesz a film első két bukaresti bemutató vetítésén, ahol az érdeklődők kérdéseire fognak válaszolni a film vetítéseit követően, június 13-án, csütörtökön, a Cinema Muzeul Țăranului-ban és június 14-én, pénteken, az Union moziban.

Nemes Jeles László 1977. február 18-án született Budapesten. Párizsban tanult történelmet, nemzetközi kapcsolatokat és forgatókönyvírást, majd Franciaországban és Magyarországon kezdett el dolgozni rendezőasszisztensként különböző rövidfilmek és nagyjátékfilmek gyártásánál. Dolgozott Tarr Bélával A londoni férfic. film forgatásánál, majd New Yorkban folytatott filmrendezői tanulmányokat. Kisjátékfilmjei több mint 100 nemzetközi filmfesztiválon szerepeltek és 30 nemzetközi díjat kaptak. Első nagyjátékfilmje, a Saul fia világpremierje a Cannes-i filmfesztiválon volt 2015-ben, ahol elnyerte a fesztivál nagydíját, majd később megkapta az Aranyglóbusz díjat és a Legjobb külföldi filmnek járó Oscar díjat. A Napszállta c. film a második nagyjátékfilmjének bemutatója 2018-ban volt a Velencei filmfesztivál versenyszekciójában, ahol a filmet FIPRESCI díjjal tűntették ki a kritikusok és amelyről azt írta a Los Angeles Times, hogy „bolondítóan lenyűgöző”.

A film főszerepeit Jakab Juli és a román Vlad Ivanov játssza, aki nemrég tért vissza Cannes-ból, ahol a Corneliu Porumboiu Gomera c. filmjének főszerepét játszotta. A román színész a Napszállta filmbeli szerepével a második olyan produkciónál tart, ahol magyar rendezővel dolgozott (Kenyeres Bálint Tegnap c. filmjében is ő játszotta a főszerepet).

A film Leiter Irisz (Jakab Juli) történetét meséli el, aki Budapestre érkezik, hogy munkába álljon annál a legendás kalapszanonnál, amely korábban a szüleié volt, de az új tulajdonos Brill Oszkár (Vlad Ivanov) visszautasítja kérését.

Miközben a kalapszalon magasrangú vendégek fogadására készül, Irisz elvesztett testvére, Kálmán,  keresésébe kezd, aki az egyedüli kapcsolata az elveszett múltjával.

A film díszleteit Budapesten építették, amelyekhez a világosság és a sötétség közötti játékot használták fel, amely a film reális hangulatába vezeti be a nézőt és amelyről a rendező a következőket mondta:

„Ez a film a filmművészet iránti szeretetem bizonyítéka, fél évszáddal a Murnau reményteli Sunrise-a (Napkelte) után, amelynek tiszteletére ajánlom fel ezt a filmet. Remélem, hogy ez a film magában hordozza Murnau filmjének kérdéseit.”

A jelen és múlt kapcsolatáról pedig azt mondta a rendező:

„európai gyökereim, arra késztettek, hogy kérdéseket tegyek fel magamban arról a korról, amelyben jelenleg élünk és amelyben európai őseink éltek (…) és arról, ami következni fog. Mai, modern világunkban könnyen elfelejtjük a történelem dinamikáját és a technológia vívmányai iránti rajongásunkban elfelejtjük mennyire közel lehetünk az általuk való elpusztuláshoz. Azt gondolom, hogy mai világunk nem sokban különbözik az 1914 előtti, első világháború előtti világtól. Egy olyan világban élünk, amely nem vesz tudomást arról, hogy a benne levő dekadens és rossz erők elpusztíthatják azt. Számunkra a történelem most van…”

Napszállta c. film romániai forgalmazója a Voodoo Films és június 21-től vetítik a mozik Bukarestben, Botoșani-ban, Besztercén, Temesváron, Craiován, Kolozsváron, Konstancán, Sepsiszentgyörgyön, Bârlad-on, Brassóban, Lugojon, Pitești-en, Szatmárnémetiben, Marosvásárhelyen, Reșițán, Krassó-Szörlnyben, Maroshévizen, Petrozsényben, Slobozián és Aradon.