Már csak pár nap van hátra a március 2-án megrendezett 86. Oscar-gáláig, mely az Egyesült Államok legrangosabb filmes eseménye

Hetek óta a találgatásokról, jelöltekről és biztos befutókról hangos az egész világ, ami nem is csoda, hiszen idén jobbnál-jobb színészek, rendezők, filmek és zenék kerültek a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia gondosan megírt listájára.

A szervezőkön és jelölteken kívül talán a ruhatervezők izgulhatnak a legjobban, hogy a színészek által hordott káprázatos ruhakölteményeik tökéletesen mutassanak minden egyes fényképen.

De ez az este nem csak a vörös szőnyegen tündöklő csillagokról, hanem magáról a szoborról és történetéről valamint annak tervezőjéről is szól.

oscar-szoborA szobor és a gála története

Az első Oscar-díj (hivatalosan Academy Award) gálát 1929. május 16-án rendezték meg a Roosevelt Hotelben.

A pompákkal teli estre mindössze 10 dollárba került a belépő. Ez a gála még a média jelenléte nélkül zajlott le, viszont a másodikat már a Los Angeles-i rádió közvetítette, majd 1953-tól adásba került, így a rangos esemény után érdeklődők végigkísérhették a műsort a képernyőn.

A hírességeket idén is a pazar díszletű és kivilágított 3400 férőhelyes hollywoodi Kodak Színház várja. Régebben Los Angelesben és New Yorkban is rendeztek gálákat, de a végső döntés Roosevelt Hotel közelsége miatt esett az egy saroknyira lévő színházra.

Az Oscar-díj átadás a világ egyik legmeghatározóbb eseménye, még a II. világháború sem akadályozhatta meg az estet,bár az érdeklődés jóval alábbhagyott a katasztrofális események miatt.

Hogyan készül a szobrocska?

[youtube]http://youtu.be/HNPPHBZjUXI[/youtube]

Cedric Gibbson tervezte a filmtekercsen álló, két kezében kardot markoló figurát.

Az összesen 50 szobrocskán 12 ember dolgozik. Egy szobor tömege 3,85 kg, magassága 34,3 cm, előállítása pedig 100.000 forintba kerül.

A díjjazottak első alkalommal aranyozott bronz, később fém, végül 24 karátos arannyal bevont szobrokat tarthattak a kezükben. A II. világháború idején a hatalmas fémhiány miatt 3 évig festett gipszből készültek a szobrocskák, melyeket az Akadémia a későbbi időkben aranyozott fémre cserélt le.

Miért éppen Oscar a díj neve?

1929-ben az első díjkiosztón még nem volt a szobornak neve. Majd 1931-ben Margaret Herrick a Filmakadémia könyvtárosa eszmélt rá arra, hogy a szobor nagyon hasonlít a Texasban élő nagypapájára, akit Oscar Piercenek hívtak. Így lett Oscar a díj hivatalos neve, mely vasárnap este immár a 86. alkalommal csillogva mutatkozik meg a büszke nyertesek kezében.

Gál Dóra

2014 OSCAR jelöltek teljes lista