A film nem valóság – ezt mindenki tudja. De időről időre mégis túl közel kerülnek egymáshoz a vásznon és az életben látott részletek: legalább is sokan vannak, akik így látják. Ezért lehetséges, hogy A legsötétebb óra (The Darkest Hour, hazai bemutató: december 22.) tavaly nyári moszkvai forgatásán furcsa pletykák keltek lábra.

A film néhány fiatal amerikairól szól, akik éppen Moszkvában tartózkodnak, amikor földönkívüli lények támadják meg a világot: a csapat az elhagyott, néma, ellenséges metropoliszban vándorolva próbálják túlélni a hihetetlen kalandot. A forgatókönyv szerint a láthatatlan támadók energiával táplálkoznak, és amerre járnak, különös természetei jelenségek jelzik útjukat. Mindez azért ijesztett meg több közreműködőt, mert a 2010. nyári forgatást is különös természeti jelenségek követték. A Moszkva központjába, a híres Vörös térre szervezett forgatás például éppen július 26-ra esett, amely minden idők legforróbb napja volt: amióta időjárásról feljegyzések készülnek, nem mértek még Moszkvában – Emile Hirsch és társai ilyen körülmények között forgatták az akciójeleneteket.

De még az ő keménységük sem menthetett meg mindent. A stáb folytatta volna a munkát, ám a – szintén példa nélküli – Moszkva környéki erdőtüzek és porviharok homályba borították a várost. A minden órát pontosan kimérő stáb három hétig volt kénytelen várakozni, mire folytathatták a film készítését.

– Ezek sajnos nem vizuális effektusok – nyilatkozta Timur Bekmambetov producer, az Éjszakai őrség és a Wanted rendezője. – Lehet, hogy a valóság ezúttal legalább olyan ijesztő, mint a filmünk.

IC Press