A három testőr alkotócsapatának új kosztümös filmjét, a Monte Cristo grófjáta 77. Cannes-i Filmfesztiválon láthatta először a közönség, akik közel 12 perces tapssal ünnepelték a filmet. A Monte Cristo grófja várhatóan ősszel kerül a hazai mozikba, az ADS forgalmazásában.

Alexandre Dumas regényét Matthieu Delaporte és Alexandre de la Patellière adaptálta nagyvászonra, akik A három testőr: D’Artagnan (2023) és A három testőr: Milady (2023) című filmek forgatókönyvét is jegyzik, de közel tíz éve láthattuk moziban a Hogyan nevezzelek? című kamara vígjátékukat is.

A friss Monte Cristo adaptáció főszereplője egy fiatal tengerész, Edmond Dantès, akit hamisan vádolnak árulással, majd tárgyalás nélkül bebörtönöznek If várába, egy Marseille melletti zord szigeterődítménybe. Sok évnyi fogság után sikerül megszöknie, hogy Monte Cristo grófja személyében bosszút álljon azokon, akik hamisan vádolták meg.

Matthieu Delaporte és Alexandre de la Patellière filmjét a 77. Cannes-i Filmfesztiválon, versenyen kívül láthatta a közönség, ahol közel 12 perces tapsot kaptak az alkotók. A bemutatón a rendezők mellett ott volt a film számos színésze: Pierre Niney, Anaïs Demoustier, Laurent Lafitte, Pierfrancesco Favino (aki idén a fesztivál egyik zsűritagja is), Anamaria Vartolomei és Bastien Bouillon.

Alexandre Dumas klasszikusának nagyszabású és szórakoztató újragondolása minden szempontból epikus: a pazar díszletektől és a nagyívű zenétől kezdve a merész színészi alakításokon át a hosszú játékidőig.” – írja kritikájában a Screen Daily szerzője, aki kiemeli a rendezőpáros vállalkozásának súlyát is. „Még ha az eredeti történethez nem teljesen hű, a könyv szellemiségét viszont teljesen visszaadja; megközelítésében inkább a minőségre törekszik, mintsem az innovációra.”

A Deadline írója szintén a látványt és a zenét dicséri: „Az 50 millió dollárból készül produkció lenyűgözően: Nicolas Bolduc operatőr, Stéphane Taillasson díszlettervező és Jérôme Rebotier zeneszerző kiváló munkát végzett.” Majd hozzáteszi: „Delaporte és de la Patellliere rendezők valami frisset és izgalmasat csináltak az egyik legősibb történetből, egy olyan filmet, amilyet Hollywoodnak kellene készítenie, és ami az egyik legjobb film, amit Cannes-ban láttam idén.

A Next Best Picture szerkesztője is dicséri a rendezők munkáját, a látványt és a zenét. Kiemeli a főszereplő, Pierre Niney erőteljes alakítását, mellyel „uralja a vásznat” „A klasszikus módon elmesélt történet ugyan háromórás, de olyan szórakoztató, hogy észre sem vesszük a játékidő hosszát.

Monte Cristo grófja várhatóan 2024 őszén kerül a hazai mozikba, az ADS Service forgalmazásában.