Egy fesztivál, ahol  a fellépők, a műfajok, a stílusok is üzenetet hordoznak.  Állítanak, reagálnak, hullámokat keltenek, ellenállnak, előre vetítenek. Az, hogy mekkora hullámokat vetnek és mit vetítenek előre, az már rajtatok is áll.

bankito_fesztival

Ébresztőként repohárból szürcsölni a kézi pörkölésű kávét. Az árával egy civil szervezetet támogattál. Reggeli futás a prideosokkal, tornázás a Tünet Együttessel. Ebéd mellé közös receptírás a Food Not Bombs csapatával. Délutáni napozás közben sarokba szorítani egy korrupt politikust, sörözés mellett alternatív oktatásról vitatkozni. Fürdés után roma szuperhősökkel pacsizni, játszótárssá válni borsodi gyerekek fórumszínházi előadásán. Utána átnézni a Tószínpadra Middlemist Redre, aztán mars az űrcirkuszba.

A Bánkitó Fesztivál ideális valóságépítő sorozata idén újabb alternatívák felmutatásával foglalkozik. Hetedik éve igyekszik a mainstream közéleti, kulturális szcéna mellett megteremteni egy olyan független közeget, ahol mindenki megélheti saját és mások sokoldalúságát. Ahol az énekes nem tűnik el a nagyszínpadról a VIP páholyban koncert után. Ahol a színházi rendező reggeli tornát tart, a szociológus pultozik, az újságíró csavarkulccsal matat, a plakátrongáló repoharakat gyűjt. Ahol nincs hierarchia, nincs leosztott szerep, nincsenek kötelező körök. Csak nyitottság és egyenesség.

Amire minden évben igyekeztünk reagálni, egyre inkább beleállva: felvállalni a társadalmi részvételt, fókuszba helyezni a közösségi és művészeti aktivitást. Nálunk a fellépők, a műfajok, a stílusok mind üzenetet hordoznak. Állítanak, reagálnak, hullámokat keltenek, ellenállnak, előre vetítenek. Célunk teret adni a fősodorbeli kultúra kritikusainak, független gondolkodóknak és szabad művészeknek, átlendíteni őket az alternatív klubok, szubkultúrák világából a szélesebb értelemben vett fesztiválplaccra. Ez köti össze Bánkitó közösségét.

Filmvetítések Bánkitón

A független gondolkodók és szabad művészek középpontba állítása a Bánkió 2015 filmes programjaiban is tükröződik. Idei fesztiválunkon a korábbi éveknél jóval erősebb a filmes vonal, több független közösség együttműködésének köszönhetően. a PLACCC, a Magyarhangya, a Kertem Mozi és a Dolgozók Esti Filmklubja egy komplett mini mozifesztivált hozott össze, összesen 15, a mainstream mozikban nehezen fellelhető alkotásokat hoztak el Bánkitóra. A nemzetközi alternatív élvonaltól (Wim Wenders, John Cassavetes) a hazai kortárs művészek bemutatásáig:
* Július 16-18. 15:00-20:30* – PLACCC – Magyarhangya – ABC Mozi

15:00 Charlie Siskel – John Maloof: VIVIAN MAIER NYOMÁBAN (83 min)

17:00 Wim Wenders – Juliano Salgado: A FÖLD SÓJA (110 min)

19:00 Alison Klayman: NEVER SORRY (91min)

*Július 17. péntek, 18:00-20:00* – Kertem Mozi: Kortárs rövidfilmek estje
Ákos Badits: Boglárka – magyar kisfilm, 2015, 21 perc

Rinio Dragasaki: Dad, Lenin and Freddy – görög kisfilm – angol felirattal, 19 perc, 2011

Fanni Szilágyi: A kamaszkor vége – magyar kisfilm, 9 perc, 2015

Visky Ábel: Romanian Sunrise – magyar kisfilm 24 perc, 2014

Szonja Szabó: Prágai hétvége – magyar kisfilm, 25 perc, 2013

Sarah Arnold: Totems – francia kisfilm – angol felirattal, 29 perc, 2014

Stefan Ivančić: Moonless Summer – szerb kisfilm, 30 perc, 2014

Ewa Borysewicz: Do serca Twego / To Thy Heart – lengyel animációs film, 10 perc, 2013

Ferenczik Áron: Miért vannak olyan messze a székek a HÉV megállóban? – magyar kisfilm, 10 perc, 2013
Brauner Máté: Az őz meg ott rohad lent – dráma, 18 perc, 2015
Oláh Lehel: A zene mindenkié – magyar kisfilm – zenés etűd, 7 perc, 2015
* Július 18. szombat 18:00-19:30 Kertem Mozi X Dolgozók Esti Filmklubja: John Cassavetes: NEW YORK ÁRNYAI

BÁNKITÓ 2015 KÖZREMŰKÖDŐK

Átlátszó.hu, Belső közlés (Klub Rádió), Budapest Pride, Dor Hadas, Food not Bombs Budapest, Gallery8, Haver Alapítvány, Heti Betevő, hvg, Játszóház Projekt, Kertem Filmklub, Kettős Mérce, Magyarhangya, Marom Klub Egyesület, Mérei Ferenc Szakkollégium, Migráns Szolidaritás Csoport (MigSzol), Művelődési Szint (Müszi), Nagycsoport, Néprajzi Múzeum, Pilpul.net, PLACCC, Romakép Műhely, Self Groove csoport, Transparency International Magyarország, tranzit.hu, UCCU és még sorolhatnánk…

Médiapartnerek:

Index, HVG, Keret blo

További információkat honlapunkon, Facebook oldalunkon és a fesztivál esemény leírásában találhattok.

A fesztiválra jegyet, bérletett itt válthattok, a szálláslehetőségekről pedig itt érdeklődjetek.