Mielőtt beültem a moziba, előtte újra megnéztem az első részt, hogy felfrissítsem az emlékeimet. Az első rész tetszett, valami hasonlót vártam a másodiktól is. Meg is kaptam.

Vígjáték, de az a fajta, aminek mondanivalója is van. Filmnézés közben kissé el kell gondolkozni a látottakon, hallottakon, nem elég csak nézni és röhögni rajta. Az első rész vége és a Bazi nagy görög lagzi 2. eleje között van kb. 15 év. Toula és Ian lánya, Paris majdnem felnőtt, önálló életre készül. Csak a szülők még nem képesek elengedni. Paris legszívesebben szabadulna a túl nagy és tinédzser szemmel túl ciki családjától, kinek tetszene, ha minden reggel úgy kellene iskolába mennie, hogy 17 évesen ideje már férjhez mennie, de csak egy görög fiúhoz.

A nagypapa már nem elégszik meg azzal az elméletével, hogy minden görög eredetű, új elmélete, hogy Ő egyenesen Nagy Sándor leszármazottja, és ezt akarja bebizonyítani. Ehhez viszont számítógép kell. Gus végül is megtanulja használni, de ehhez alaposan próbára teszi Thula és testvére türelmét. A poénok kissé erőltetettnek hatnak, de életszerűek. Gus a régi iratok között keresgélve kézbe veszi a házasságlevelüket, ami nincs aláírva. A papnak akkor nem volt rá ideje, a háború miatt. A Mariával kötött házassága e szerint érvénytelen. Vasárnap, a mise után megkéri a papot, hogy írja alá, de az megtagadja, nem teheti. De nagyon szívesen újra összeadja őket.

bazi_nagy_goroglagzi

Bazi nagy görög lagzi 2.

Egy kicsit sok bonyodalom lett összezsúfolva a filmben, gondolván nehogy unalmas legyen. Ennyire bonyolult és mozgalmas lenne egy görög család élete? Előfordul. Ha végre valami történik az ember életében, akkor általában minden össze szokott jönni egyszerre! Gus letudná a házasságkötést egy egyszerű szertartással a hétvégén, de Maria ragaszkodik hozzá, hogy kérje meg a kezét újra! Egy görög nő nem élhet bűnben, kell a házasság, de adják meg a módját. A család meg világraszóló esküvőt akar. Az esküvőszervezőt kiakasztják, visszaadja a megbízást, amikor is a család egy válságmegbeszélésen úgy dönt, csak azért is lesz esküvő!

Ki mondta, hogy ötven év együttélés után könnyű kimondani az igent? Elbizonytalanodik Maria és Gus is. Maria végiggondol az életére, tényleg anya akart lenni mindvégig? Gus bizonytalan: a nő, aki mellett leélt 50 évet, volt olyan jó férje, hogy újra hozzá akarjon menni?

Közben Thula megold néhány magánéleti problémát is, miszerint mi lesz vele és Iannel, ha a lányuk egyetemre megy, és egyedül maradnak. Megtalálja-e magában újra a nőt, és a barátnőt, mert az anyára már egyre kevésbé lesz szükség. Paris választ az egyetemek közül, és önálló életre készül. Közben túlélte a szalagavató bált, ahová – mint közben kiderült – egy görög fiú kísérte el, és megérintette a szerelem szele is.

Végül minden a helyére került: a nagyszülők házasok, a régen elvált testvérek kibékültek, a szülők házassága megmenekült, a nagylány megkezdheti saját életét, és az unokatesónak sem kell szégyenkeznie mássága miatt. És még az örökké házsártoskodó nem görög szomszédokkal is kibékültek.

Bazi nagy görög lagzi 2.

Bazi nagy görög lagzi 2.

Kirk Jones, a film rendezője tipikusan olyan problémákat vitt bele a filmbe, amik mindannyiunk életében is előfordulhatnak. Emiatt néhány mozinézőnek lehet olyan érzése, hogy unalmas, és hétköznapi. Mert hát egy filmben nem mindennapi, különleges dolgokat akarnak látni. Teljesen hétköznapi dolgok, megfűszerezve egy adag öniróniával, görög temperamentummal, vegyes kultúrával, működő poénokkal. Kedves kis vígjáték, amin jól lehet szórakozni, kikapcsol a szürke hétköznapokból, és tudunk azonosulni a szereplőkkel. Szerintem ennyi pontosan elég.


Ha te is úgy érzed, hogy az általad látott film kevés figyelmet kapott, vagy csak szeretnéd megosztani véleményed egy filmről, küldd el nekünk a mozinezo kukac gmail.com email címre. A legjobbakat megosztjuk!