Az Arany Medve-díjas Testről és Lélekről című filmben is emlékezeteset alakít

Békés Itala Kossuth– és Jászai Mari-díjas színésznő (mestervizsgás női szabó) 1927. március 23-án született Debrecenben. 1950-ben végzett a Színiakadémián, 1958-tól a Madách Színház tagja, 2002 óta az Örkény Színházban is játszik. Több mint 160 filmben és tévéfilmben láthattuk, köztük olyan ismert alkotásokban, mint a Szomszédok, az Abigél, a Linda, a Felmegyek a miniszterhez, a Pénzcsinálók vagy a Csoda Krakkóban. Legutóbb Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas filmjében Zsóka takarítónőként pajzán álmát mondja el, és pasizási tanácsokat osztogat a fiatal, enyhén autisztikus főszereplőnőnek.

Békés Itala

A 90 éves Békés Italával alig lehet időpontot egyeztetni. Hajnalig dolgozik, de korán reggel már talpon van, lemezfelvételt készít, rendezi a Madách Színház Tolnay Szalonjában hamarosan nyíló életműkiállítás anyagát, rendszeresen tornázik, és alig várja, hogy beköszöntsön a meleg és újra kielboatba ülhessen és evezhessen a Dunán.

A 90 éves Kossuth- és Jászai Mari-díjas Békés Itala igazi színészdinasztiából származik. Nagypapája testvére, Békés Gyula híres művész és színigazgató, olasz édesanyja, Rita Furlani a némafilmek színésznő volt. Édesapja Békés István, polihisztor író és irodalomtörténész, nővére Békés Rita a Vígszínház színésznője, ikerbátyja Békés András pedig az Operaház főrendezője volt.

Itala művészetét a színházi munkáján kívül legjobban az jellemzi, hogy rendkívül sok újdonságot hozott létre, aminek számos követője lett, már 1952-ben kreatív játékokat készített. Egyszemélyes Színházat és Gondolatiskolát alapított, Magyarországon elsőként mutattak be ikerbátyjával pantomimszámot – bel-és külföldön nagy sikerrel -, tánctanító lemezt készített, könyveket ír, „Festeni még nem festettem, de nagyon szeretnék! De nem csak azt festeném, amit látok, hanem amit gondolok.”

A Testről és Lélekről című filmmel kapcsolatban elmondta, hogy nagyon örült Enyedi Ildikó felkérésének, akivel kölcsönösen nagyon szeretik és tisztelik egymást. Az Arany Medve-díjas filmben Zsóka takarítónőként pajzán álmát mondja el, és pasizási tanácsokat osztogat a fiatal, enyhén autisztikus főszereplőnőnek. Igen visszafogottan játszik, ugyanakkor a tartása, egy szemvillanása is sokat elárul.

Mindig vidám, sugárzik belőle az életkedv, kérdésünkre elárulja, hogy azért, mert jóban van önmagával, de ebben sok munkája van, „azt nem adják ingyen”- ahogy mondja. „A kritikákat is figyelni kell, hogyan látnak engem, abból is lehet tanulni.” Tanácsként végül ezt fogalmazza meg: ”Látom az élet összes borzalmát és szépségét is, az élet ilyen, ezt kell elfogadni!”

A Testről és Lélekről című film országosan látható a hazai mozikban, a Békés Itala gazdag életművét bemutató kiállítás március 23-án nyílik a Madách Színház Tolnay Szalonjában, és meglepetésként bemutatják Szaltó mortále – Ha még egyszer 80 éves lehetnék című, 22 számból álló nagylemezét.