A jóslatok beváltak: A Birdman – avagy a mellőzés meglepő ereje (16) (Birdman, hazai bemutató: 2015. január 15.) hét kategóriában is a Golden Globe-díj jelöltje lett, és így nagyon valószínű, hogy az Oscar-gálára sem hiába mennek majd el az alkotóik. Ám minél többet beszélnek a vígjátékról, Michael Keaton annál nagyobb elszántsággal igyekszik mindenkinek tudtára adni: bár ő játssza a film főszerepét, az nem róla szól.

Birdman_Michael Keaton

Alejandro Gonzalez Inarritu új rendezésében egy valaha szuperhőst alakító, elfelejtett, kissé nárcisztikus színész próbál visszajutni a reflektorfénybe – ezért vállalja el egy színdarab főszerepét.

– Ha már valakiről szól ez a film, akkor az legalább annyira Inarritu, mint én – nyilatkozta nemrégiben Keaton. – Ha hitelesen játszom, akkor az nem annak köszönhető, hogy ezt át is éltem már. Sokkal inkább a filmeknél szokatlan 4-5 hét intenzív próbaidőszak számít, amin nemcsak a színészek, hanem a stáb is részt vett. Meg az is fontos, hogy már az első napon kívülről tudtam minden mondatomat. Ez sem gyakori a mi szakmánkban. És ne felejtsük: bárhova néztem, egy nagyszerű színész nézett rám vissza. Edward Norton, Emma Stone, Zach Galifianakis, Naomi Watts, Amy Ryan és Andrea Riseborough a partnereim. Nem kellett nekem ahhoz Batmannek lennem, hogy el tudjam játszani Birdmant. Legfeljebb kicsit többet röhögtem a forgatókönyvön, mint a kollégáim…

IC Press