A Borotvaélen Asger Leth első játékfilmes rendezése, korábban dokumentumfilmeket készített. A producerek, Lorenzo di Bonaventura és Mark Vahradian szándékosan választották őt, mivel céljük az volt, hogy ugyanazt a valóság-közeli hangulatot valósítsa meg, mint amit dokumentumfilmekben érezhetünk. Asger Leth a kiválasztás és a forgatás részleteiről számolt be.

–          Hogyan találtak egymásra a producerekkel?

–          Épp eindultam egy megbeszélésra Lorenzo di Bonaventurával egy másik film kapcsán, és útközben azon gondolkodtam, hogy „ott van az a másik forgatókönyv, ami nagyon tetszik, és amiről már beszélek az ügynökömnek egy ideje”. Úgyhogy amikor megérkeztem, azt mondtam: „Lorenzo, tudom, hogy nem erről akartunk beszélni, de itt egy másik forgatókönyv, a Borotvaélen, amit már elolvastam. Nagyon tetszik.” Rá egy hétre már a stúdió képviselőivel és Sam Worthingtonnal tárgyaltunk.

–          Milyen volt Worthingtonnal dolgozni 20 emelet magasan?

–          Ő olyan ember, aki szeretni feszegetni a saját határait, és én is ilyen vagyok, emiatt jól dolgoztunk egymással. Tériszonya van és talán ez volt az egyik tényező, ami vonzotta ehhez a filmhez. De ez a gondolkodásmód nagyon jellemző rá: „ez igazán nehéz számomomra, úgyhogy Sam, szedjük össze magunkat is csináljuk meg.”

–          Amellett, hogy több jelenetet a valóságban is a Roosevelt Hotel párkányan vettek fel, voltak olyanok is, amit egy megépített helyszínen filmeztek, nagyjából egy méter magasságban. Hogyan tudták visszaadni ugyanazt a rémületet, amit 60 méter magasan érez valaki?

–          Egyáltalán nem tudtam, hogy képesek leszünk-e átadni ugyanazt az érzést egy mesterséges helyszínen, de sejtettem, hogy ha erre bármi esély van, akkor ehhez először az eredeti párkányon kell forgatnunk. Éreznünk kellett a magasság és a veszély valóságos érzetét. Miután ezt megtettük, megdöbbentő volt számomra, hogy az idegek, az izmok, az elme emlékezete arról a bizonyos helyzetről mennyire pontosan megjelenik a mesterséges helyszínen is. Mintha valóban a 20. emeleten lennénk. Hihetetlen volt.

–          Mennyire volt fontos helyszín New York?

–          New York City hihetetlenül sokszínűnek bizonyult számunkra nem csak az építészet szempontjából, hanem az építészeti stílusokon belül az emberek sokfélesége miatt is, akik ezekben az épületekben élnek és dolgoznak, az utca szinten pedig látványos volt, ahogy kiözönlöttek és követték a fenti történéseket. A Borotvaélenhez hasonló történetek számára a város ideális színhely. Ez New York! Minden New York-ban történik, tudja? Imádom ezt.