– Baseballról keveset tudok, leszámítva, hogy a gimnáziumban kaptam egy nagyot a képembe, és 18 öltéssel varrtak össze utána.

 Brad Pitt nyilatkozata azért is különleges, mert igen nagy az esélye az Oscar-díjra, méghozzá egy baseball-játékosból lett sportszakember megformálásáért. A rangos Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon zajló bemutatója óta egyre több szaklap írja, hogy a Pénzcsináló (Moneyball, hazai bemutató: december) az év nagy Oscar-nyertese lehet.

Bár a történet egy különleges módszereket alkalmazó szakvezetőről szól, aki nagy kockázatot vállalva, elhanyagolt játékosokból szervez új csapatot, a szakírók sok közöset találnak a Pénzcsináló és a tavalyi nagy Oscar-nyertes, a Social Network – Közösségi háló között. A Social Network két producere, Scott Rudin és Michael De Luca működött közre e film elkészítésében, Aaron Sorkin forgatókönyvíró (aki a netes film megírásáért kapott Oscart) is a stáb tagja volt, és végül, de nem utolsósorban, ugyanaz a stúdió az évnek ugyanabban a hetében tartja a premiert.

Brad Pitt a nyilatkozatai szerint nem az Oscar-díjra hajt, bár örül a sikernek. A film történetének helyszínén, Oaklandban tartott gálavetítésen és utána jelét is adta elégedettségének: a bejáratnál engedelmesen pózolt a rajongóival, idős hölgyekkel ölelkezett egy-egy kép kedvéért, azután a partin boldogan táncolt és pezsgőzött.

IC Press