Vasárnap tartották a 28. Critics Choice díjátadó gálát, ahol a kritikusok egyik kedvence Brendan Fraser lett, ezzel még jobban erősítve az Oscar-esélyeit. A színész meghatódva vette át az elismerést. Beszéde az este egyik legmeghatóbb pillanata volt. A színész elismerését fejezte ki a film rendezője, Darren Aronofsky iránt is, mondván: 

„Te csak megmutattad, merre menjek, hogy eljussak oda, ahová el kell jutnom”.

Brendan Fraser, Fotó: Getty Images / Axelle / Bauer-Griffin / LOS ANGELES, CALIFORNIA – JANUARY 15: Brendan Fraser accepts the Best Actor award for „The Whale” onstage during the 28th Annual Critics Choice Awards at Fairmont Century Plaza on January 15, 2023 in Los Angeles, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images for Critics Choice Association)

Brendan Fraser erőteljes üzenetet osztott meg, miközben könnyekig hatódott, amikor átvette a legjobb színésznek járó díjat A bálna című filmért a 2023-as Critics Choice Awards-on.

„Köszönöm ezt a megtiszteltetést, Critics Choice Association. Herman Melville volt az, aki egyszer azt írta, hogy ‘Amerikában csak öt kritikus van. A többi alszik”. Annyira örülök, hogy felébredtek miattam”.

„Ez a film, A bálna, a szerelemről szól. A megváltásról szól. Arról szól, hogy…megtaláljuk a fényt egy sötét helyen”— mondta, miközben csodálatát fejezte ki a színészek és a stábtagok iránt. 

Fraser filmbéli karakterének sorstársaihoz is szólt: 

Ha te is egy olyan srác vagy, mint Charlie, akit ebben a filmben játszottam, bármilyen módon küzdesz az elhízással, vagy csak úgy érzed, hogy a sötét tengerben vagy, szeretném, ha tudnád, hogy ha neked is van erőd talpra állni és a fény felé menni, akkor jó dolgok fognak történni”. 

LOS ANGELES, CALIFORNIA – JANUARY 15: (L-R) Brendan Fraser and Cate Blanchett attend Champagne Collet & OBC Wines’ celebration of The 28th Annual Critics Choice Awards at Fairmont Century Plaza on January 15, 2023 in Los Angeles, California. (Photo by Michael Kovac/Getty Images for Champagne Collet & OBC Wines)

A történet egy apa-lánya kapcsolatáról szól. Darren Aronofsky (Fekete hattyú, Rekviem egy álomért) új filmjének főszereplője Charlie (Brendan Fraser), egy 270 kilós angoltanár, aki a világtól elszigetelten él, egyetlen barátja Liz (Hong Chau) próbál neki segíteni a mindennapokban. Charlie úgy érzi, nem sok ideje maradt, ezért elhatározza, hogy rendbe hozza kapcsolatát elhidegült lányával, Ellievel (Sadie Sink).

Samuel D. Hunter színdarabjából készült filmben Brendan Fraser mellett többek között olyan színészek is feltűnnek, mint a Stranger Things sztárja, Sadie Sink, Hong Chau (Hatalmas kis hazugságok) vagy a Vasember 3-ban és a Bosszúállók: Végjátékban is szereplő  Ty Simpkins.