A díjszezon teljes sebességre kapcsolt. A Golden Globe-díjazottak bejelentése és az Oscar-jelöltek közzététele előtt a Brit Filmakadémia tagjai is megnevezték az ő elismerésük, a BAFTA jelöltjeinek listáját – és ezen is azok a filmek sorakoznak, amelyeket mostanában annyit emlegetnek, ha a 2013 év legjobbjairól van szó.

Phillips_kapitany_jelenetfoto (8)

A legnagyobb brit filmes elismerésre az idén a Sony Picturesnek van a legtöbb esélye: a stúdió összesen 26 jelölést kapott. De ez nem jelenti azt, hogy a Warnernál nem pukkanhatnának a pezsgőspalakcok: a legtöbb kategóriában az Oscarra is legesélyesebb, és a közönség körében is világszerte népszerű Gravitáció-t (12) (Gravity, már a mozikban) nevezték, a film alkotói összesen 11 kategóriában esélyesek. A Sony Amerikai botrány-a (16) (American Hustle, hazai bemutató: január 23.) 10, Phillips kapitány (16) (Captain Phillips, már a mozikban) pedig 9 nevezést kapott – és mindketten ott vannak az összes fontos kategóriában: a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb főszereplőében is.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy a BAFTA befolyásolja-e vagy csak tükrözi az Oscar-esélyeket. De annyi biztosank tűnik, hogy az idén az Oscar-gálán sem várhatók váratlan fordulatok: e filmek között fog eldőlni a verseny.

IC Press