A Budapest Independent Film Festival 2023 február 9-én és 10-én kerül megrendezésre a Kino Cafe Moziban, ahol 15 különböző műfajú filmet vetítenek. A tavalyi Special Edition vetítés után izgatottan várjuk, hogy gazdag és változatos programmal térjünk vissza a Kino Cafe Moziba.

A feltörekvő tehetségek bemutatását és napjaink társadalmi problémáinak kezelését célul kitűző BIFF 2023 válogatása a fikciós és dokumentumfilmek, rövidfilmek, animációs filmek és zenei videók széles skáláját járja be. Célunk, hogy összekötő platformként szolgáljunk a feltörekvő filmkészítők és művészek számára, olyan filmeket bemutatva, amelyek beszélgetéseket indítanak el és új ötleteket szülnek. Az idei filmek közül sokan már bemutatkoztak vagy vetítésre kerültek nemzetközileg elismert filmfesztiválokon, míg másoknak a BIFF-en lesz a premierje.

Az idei fesztivált a többszörösen díjazott „The Record” című animációs rövidfilm nyitja, amely egy szeszélyes animációs film, amely az emlékezetet és a zenét vizsgálja.

A BIFF 2023 két kiemelt filmje a migrációval, a kitelepítéssel és a mai társadalomhoz való tartozással foglalkozik. Andres Rodriguez „Roza” című drámafilmje, amely a legjobb játékfilmnek járó díjért versenyez (Locarnói Filmfesztivál 2022), a migrációt és annak az emberekre és a társadalmi viselkedésre gyakorolt hatását vizsgálja, míg a „The Game” (TIFF Agora Works in Progress 2020, bemutató Torontóban 2021) egy embercsempész történetét meséli el, aki megváltoztatja az életről alkotott nézeteit, amikor tizenévesekkel, akiket át kell vinnie a határon Magyarországra, zátonyra fut.

A fesztivál rövid kategóriájának válogatása a párkapcsolati és nemi kérdésekre fókuszál, előtérbe helyezve a test autonómiáját és önrendelkezését. Aslan Maleknegah „Za” című alkotása egy abortuszra készülő iráni nő történetét mutatja be, míg Berényi Andor „Vacsora” című alkotása viszont egy szülői szerepre készülő pár kapcsolatát vizsgálja, amikor kapcsolatuk megrázkódik.

Végül a dokumentumfilm kategória idei válogatásában szerepel a „Diva” című, a Berlinale 2022-es évadában bemutatott, izgalmas rövid dokumentumfilm, amely a vietnami transznőről, Cat Thy Díváról, utcai ételárusról és előadóművészről szól, aki nyíltan megosztja életét és küzdelmeit nap mint nap a közösségi médiában.

A teljes játék- és rövidfilmes felhozatalt alább találja részletesen. Kövesse a @Budapest Independent Film Festival és a #BIFF23 jelszavakat az Instagramon és a Facebookon a frissítésekért. Minden film angol nyelven vagy angol felirattal.