Ritkán esik meg, hogy egy filmszínész az életben is igazán azonosulni tud az általa játszott karakterrel, különösen, ha az egy rajzfilm figura. Cameron Diaz azonban minden jel szerint kezdi egészen beleélni magát Fiona hercegnő zöld, XXXL-es bőrébe. Először a színésznő is megküzdött a legújabb Shrek-film, a Harmadik Shrek producereivel, akik az új folytatásban tipikus feleségként akarták megformálni a hercegnőt, sőt, egy picit nyűgősre-nyafogósra szerették volna venni a figurát! Ám Cameron elérte, hogy átírják a forgatókönyvet és Fionát önálló, erős akaratú nőként ábrázolják, most pedig az újságírókkal száll szembe, hogy megvédje az ogre hercegnőt a külseje miatt érő „támadásoktól”. Néhányan ugyanis azt merték leírni, hogy Fiona csúnya! Ugyanazzal a lélegzettel Cameron egyben elítélte azokat is, akik szerint sikereit egyedül szépségének köszönheti, mondván:

– Ha valaki sikeres színésznő, de 130 kilót nyom és bibircsókjai vannak, senki sem fogja azt állítani, hogy a csúnyaságnak köszönheti, hogy befutott. Akkor vajon miért van az emberekben előítélet azokkal szemben, akik sikeresek és az átlagnál jobban néznek ki? Erről csakis a gének tehetnek, ezt ne rója fel nekem senki!

Hogy Fiona tényleg csúnya-e, szinte mindegy, de az biztos, hogy már most nagyon gazdag – a Harmadik Shrek 122 millió dollárral nyitott, és ezzel már elnyerte a valaha legsikeresebb induló animációs film címét! (Shrek the Third – hazai bemutató: 2007. június 14.)