Elkezdődött! A szerda esti sztárparádés, szmokingos-nagyestélyis vetítéssel megkezdődött a világ legrangosabb és legelegánsabb filmfesztiválja: Cannes 66. alkalommal lett a világ filmfővárosa. Baz Luhrmann új rendezését, A nagy Gatsby-t (12) (The Great Gatsby, hazai bemutató: május 16.) érte az a megtiszteltetés, hogy a különleges rangot jelentő nyitófilm lehessen. A vörös szőnyegen, a váratlan esőben a film összes sztárja végigvonult: a nagy eseményre Franciaországba repült Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan és természetesen a rendező is: ő 2001-ben, a Moulin Rouge!-zsal már kipróbálta, milyen érzés felsétálni a fesztiválpalota lépcsőjén.

– Gatsby az amerikai Hamlet – mondta a rendező a vetítés előtt, a címszereplőt életre keltő DiCapriót pedig nagy detektívnek nevezte: – Leo számára rejtélyes volt Gatsby figurája, és a végére járt a titoknak. Mániákusan kinyomozta, mi mozgatja ezt a különleges figurát. Nekem már csak zenét kellett alátennem.

A nyitóvetítésen szintén részt vevő Steven Spielberg ehhez csak ennyit tett hozzá:

– Cannes a friss levegőt jelenti számomra. Pont az Oscar-díj ellenkezője – mondta az idei zsűri elnök, ami nem zárja ki azt, hogy A nagy Gatsby cannes-i bemutatója után sokak szerint a jövő évi Oscarok egyik nagy esélyese lett.

IC Press