Ismét a magyar mozik vásznán hódít minden idők legszebb szerelmes filmje!

Könnyfakasztó melodráma, lebilincselő krimi vagy izgalmas kalandfilm? Könnyed limonádé, netán fajsúlyos filmalkotás? Nehéz besorolni, de egy biztos: az 1942-ben bemutatott Casablanca (eredeti címén Casablanca, a főszerepben Humphrey Bogarttal és Ingrid Bergmannal) előkelő helyet foglalja el a filmtörténet örökzöldjei között.

casablanca 3

A Kertész Mihály rendezésében készült film a marokkói Casablanca városában játszódik a második világháború fenyegetésének árnyékában. Sokan innen próbálnak kimenekülni az Egyesült Államokba. A kétes múltú, cinikus amerikai Rick (Humphrey Bogart) egy kis mulatóból tartja el magát, amely az emigránsok kedvelt találkozási pontja, és nem mellesleg az egyedüli hely, ahol a menekülők hamis papírokhoz juthatnak. Rick eddig mindenkin segített, ám egy nap megérkezik a bárba a cseh Victor László (Paul Henreid) a feleségével, Ilsával (Ingrid Bergman), és Rick nem mást ismer fel Ilsában, mint egykori párizsi szerelmét…

casablanca

Sokan nem tudják, hogy a karakteres szívtipró Humphrey Bogart ebben a filmben alakított először valódi romantikus hőst. Ilsa Lund szerepére Ann Sheridan, Hedy Lamarr, Luise Rainer és Michèle Morgan is szóba került, még mielőtt Ingrid Bergman megkapta volta a szerepet. A későbbiekben három Oscar-szobrocskát is elnyerő filmcsillagnak ez a film jelentette a nagy visszatérést, mivel első nagy hollywoodi sikere, az Intermezzo után csupa felejthető filmben kapott szerepet, ám a Casablancával sikerült beírnia magát az örökkévalóságba. Victor Laszlo szerepében pedig Paul Henreidet láthatjuk, aki 1935-ben a valóságban is elmenekült a nácik elől Ausztriából. A bemutató 1942. november 26-ára esett; érdekesség, hogy a Hitler-ellenes koalíció vezetői alig néhány héttel a bemutató után, január 14. és 24. között találkoztak Casablancában, vagyis ezzel a film véletlenül mintegy elébe ment a világtörténelmi eseménynek. A cselekménnyel kapcsolatos érdekesség, hogy a forgatókönyv az utolsó pillanatig folyamatos alakulásban volt: Ingrid Bergman például a forgatás napjáig nem tudta, hogy az általa játszott Ilse elrepül-e az utóbb emlékezetessé vált zárójelenetben.

Medium shot of Paul Henreid as Victor Laszlo, Ingrid Bergman as Ilsa Lund, wearing hat, and Humphrey Bogart as Rick Blaine.

Medium shot of Paul Henreid as Victor Laszlo, Ingrid Bergman as Ilsa Lund, wearing hat, and Humphrey Bogart as Rick Blaine.

Számos kritikus minden idők legjobb filmjei között tartja számon a Casablancát, noha készítői eredetileg nem is szánták nagy dobásnak, csupán egy volt a Warner Brothers évente legyártott ötven darab filmje közül. A film három Oscar-szobrocskát tudhat magáénak, méghozzá a legrangosabb díjakat: a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb forgatókönyv díját zsebelte be. Az Amerikai Filmintézet minden idők legjobb filmjeit felsorakoztató listáján a Casablanca jelenleg az előkelő harmadik helyet foglalja el az Aranypolgár és A Keresztapa mögött.

A magyar vonatkozásai miatt – a rendező Kertész Mihály mellett a szintén magyar származású Peter Lorre és Szőke Szakáll szerepelnek a filmben – számunkra különösen fontos filmalkotást most ismét mozivásznon láthatják a hazai filmrajongók. Aki most először ül be rá, annak csak annyit mondhatunk: ez minden bizonnyal egy gyönyörű barátság kezdete lesz!

Forgalmazó és fotókredit: Pannónia Szórakoztató Kft.

Casablanca előzetes

https://youtu.be/k9s_9mOZN8o