Az új év fordulója táján teljes gőzzel felpörög a filmszakértők és szerencsejátékosok kedvenc mókája, hogy egészen február végéig fokozódjon az izgalom: mindenki igyekszik megjósolni és kikövetkeztetni, hogy ki kapja majd a legismertebb és az egyik legrangosabb filmes elismerést, az Amerikai Filmakadémia díját, az Oscart.

Természetesen nem csak találgatásról van szó. Amióta a New York-i Filmkritikusok Köre Casey Affleck-et nevezte meg mint az év legjobb színészét, valamint a Los Angeles-i kollégáik is a jelöltek közé juttatták, mindenki úgy gondolja, hogy Ben Affleck öccse az idei legnagyobb esélyes A régi város (Manchester by the Sea) című film főszerepének eljátszásáért. A legnagyobb mozis szaklapok íróiból összeállított 28-as csapat 19 tagja is rá szavaz. Kenneth Longergan színházi író írása és rendezése egyébként is megdobogtatja a díjadók szívét. A csendes, filozofikus, mégis humoros történet a Sundance Fesztiválon mutatkozott be, és azóta mindenki a lehetséges Oscarról beszél. A történetben egy kókler kénytelen Bostonból hazaköltözni szülővárosába, hogy elárvult, kamaszodó unokaöccse nevelésével foglalkozzon.

A fogadóirodák is nagyon bíznak Casey Affleck-ben: Londonban 2/1-hez lehet fogadni a legjobb színészi Oscar-jára, míg például Tom Hanks-re a Sully miatt 14/1 arányban lehet tippelni.