Folytatódik Cate Blanchett diadalmenete. A TÁR című filmért a minap elnyerte a londoni filmkritikusok díját, előzőleg megkapta az Arany Glóbuszt és a New York-i filmkritkusok díját és még tucatnyi elismerést, miközben ketyeg az Oscar-gála időpontja is, ahol ő a legesélyesebb arra, hogy hazavihesse a legjobb női főszereplőnek járó aranyszobrot.

TÁR, ahogy a tisztelői és ellenségei egyaránt kiemelik, nem egyszerű, hétköznapi moziélmény. Abban mindenki egyetért, hogy csontig hatoló élességű esettanulmány egy megszállott művészről, egyben nagy ívű látlelet korunkról, ahol a társadalmi tabuk feltétel nélküli tisztelői, de azok lázadó megtagadói is azzal számolhatnak, hogy pellengérre fogják őket állítani.

Cate Blanchett által alakított Lydia Tár a világ első számű női karmestere, akinek át kell gázolnia a férfiak által dominált szakmán, hogy elérhesse céljait, és önmaga lehessen. Eközben halálos sebeket oszt és maga is súlyosan sérül, mert olyan örvénybe kerül, amelyből úgy tűnik, nem képes kievickélni.

A filmet hat Oscar®-ra jelölték, szinte az összes fontos kategóriában (legjobb női főszereplő, legjobb film, legjobb rendezés, forgatókönyv, operatőri munka, vágás), és a legtöbben arra fogadnak, hogy Cate Blanchettnek tényleg kinéz érte a harmadik aranyszobrocska.

(TÁR – hazai bemutató: 2023. február 16.) Fotó: Cate Blanchett – Universal Pictures, Focus Features UK Premier, „TÁR” at Picturehouse Central on January 11, 2023 in London, England. (Photo by Jeff Spicer/Getty Images for Universal)