A Japán Alapítvány Budapesti Iroda március 1-8. között egy nagyszabású Cinema Kabuki Fesztiválra invitálja a magyar közönséget! Négy rendkívül híres, eredeti kabuki színdarab felvételét tekinthetik meg a budapesti Puskin mozi képernyőjén, egyenesen Japánból, kiváló minőségben. Eredetét tekintve a kabuki egészen az 1600-as évekre nyúlik vissza, és bár különféle hagyományokkal átszőtt, mégis bizonyos mértékben megújuló színpadi előadóműfaj, a négy fő japán színházi műfaj egyike.
A gyönyörű jelmezekkel, lenyűgöző sminkekkel és erőteljes drámákkal a kabukit Japánban a színházi művészet legmeghatározóbb formájának tekintik, amely évszázadok óta hatalmas népszerűségnek örvend, és lenyűgözi nézőit.

Kócsaglány

Az élő produkciókat, amelyekben napjaink legnagyobb kabuki sztárjai szerepelnek, ma már a legnagyobb felbontású kamerákkal veszik fel, hogy a világ számos mozijában a legmodernebb digitális rendszerekkel tudják levetíteni őket a nézők számára.
2014-ben a MüPa színpadán is bemutatásra került Kócsaglányban a főszereplő többszöri, hihetetlenül gyors jelmezváltásaival kápráztatja el a közösséget, míg Az elátkozott kardban a régi Tokió, azaz Edo piroslámpás negyedébe nyerünk bepillantást. Az Ázsia szerte szimbolikus jelentésű oroszlánok szülői szeretetről és gondoskodásról szóló koreográfia jelenik meg az Oroszlánok táncában, végül pedig a japán Robin Hood, Nezumi, a tolvaj alakja elevenedik meg előttünk a vásznon.

Cinema Kabuki fesztivál trailer