Március végén visszatér a Cinema Niche, hogy bemutassa a katalán provokatőr, Albert Serra grandiózus új filmjét. Ezúttal két budapesti, illetve egy pécsi vetítés kerül megrendezésre.

A finom modorú, számító De Roller a régi rend, a francia kormány reprezentánsa a francia polinéziai Tahitin. Feladatköreit lazán értelmezi, mindennapjait homályos természetű intrikák szövik át. Mindeközben sötét gyanú kezd terjedni a szigeten: tengeralattjáró állomásozik a part közelében, ami a nukleáris gyakorlatozás újrakezdését jelentheti. De Roller főhadiszállásai, barátai és ellenségei között bolyong, úgy tűnik, nálunk, nézőknél sokkal jobban kiismeri magát Tahiti útvesztőiben. Az őslakosok szervezkednek, a külföldiek bizniszelnek, az egyház hatalmaskodik, kétes figurák fordulnak meg a szigeten, mégis mindennek mintha csak abból a szempontból lenne jelentősége, hogy De Roller egzotikus bárja zavartalanul működhessen.

Serra alkotása nagy port kavart a Cannes-i Filmfesztiválon, az év végén pedig a Cahiers du Cinéma 2022 legjobb filmjévé választotta. A Pacifiction a politikai thriller műfaját megelevenítő szerzői reflexió, amely az Apokalipszis mosttal (1979), Alan J. Pakula trilógiájával és Jacques Rivette korai filmjeivel egyaránt párbeszédben áll, ezzel újabb fejezetet nyitva a rendező kontrasztokra épülő életművében.

Vetítések:

  • 2023. március 25. szombat 20:00 Toldi Mozi
  • 2023. március 31. péntek 19:00 Apolló Mozi, Pécs
  • 2023. április 16. vasárnap Uránia Nemzeti Filmszínház

Toldi Jegyvásárlás

Toldi vetítés facebook esemény

Cinema Niche Instagram

A premier után ismét fellépnek a Cinema Niche család barátai a Toldi Klub színpadán. Az eseményre a filmre jegyet váltott nézők ajándék karszalagot kapnak.

PACIFICTION

francia-spanyol-német-portugál játékfilm, 2022, 162 perc, magyar felirattal