Különleges film egy különleges emberről – meglepő fordulatokkal. Clint Eastwood új, izgalmas és realista akciófilmje, az Amerikai mesterlövész (American Sniper, hazai bemutató: 2015. február 19.) az Oscar-díj közelébe juttathatja abszolút főszereplőjét, Bradley Cooper-t, de már a készítése is olyan fordulatos, hogy az forgatókönyvbe kívánkozik. Az amerikai hadtörténet legeredményesebb (legtöbb ellenséges katonát megölő) mesterlövészének iraki kalandjait összefoglaló önéletrajz megfilmesítése ugyanis még tartott, amikor a könyv írója, a film főszereplője meghalt: annyi veszélyes bevetés után, hazai földön lőtte le egy másik veterán.

AmerikaiMesterlovesz_Bradley Cooper

Bradley Cooper nemcsak meghökkentően megizmosodott a szerep kedvéért, teljesen át is alakult. De míg színésztársai a túlélőkkel való találkozásokkal, A Sólyom végveszélyben nézésével és katonai kiképzőtáborokban készültek fel a forgatási bevetésre, a színész más utat választott:

– Nagyon bíztam Eastwoodban – mondta a hétfői New York-i premier után. – Ez volt a módszerem.

A filmkészítők célja az volt, hogy ne csak egy katonát mutassanak a nézőknek, hanem egy bonyolult, ellentmondásokkal küzdő embert: a halála után pedig mindenképpen feladatuknak látták, hogy méltó emléket állítsanak neki. Hiszen, ahogy Cooper a vetítés után mondta:

Chris Kyle-nak kis gyerekei vannak. Az egyik most 4, a másik 6 éves. Ők ebből a filmből fogják megismerni az apjukat. Nem hibázhattunk.

IC Press