Tarka kukorica, vándorkömény, rózsavizes sütemény. Teheráni jelbeszéd és kerekasztalok.

Anatóliai western, kenyai rövid, perzsa akció, Fatih Akin-doku. Wattican Punk.

Sarkköri halpucolás, transz-szibériai dalolás, balkáni dobozolás, svéd salátacsomagolás…

Colours Fesztivál

2014. január 18-án (szombaton) 20.00-kor nyitja meg kapuit a Colours Fesztivál, az Odeon bevándorlókról és beilleszkedésről szóló kulturális fesztiválja, az Odeon Video Kft. és a Budapest Film Zrt. szervezésében. A 2014. január 18-tól február 16-ig, összesen 5 hétvégén keresztül tartó programsorozat célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a hazánkban élő bevándorlókat és a többségi társadalom tagjait – filmvetítésekkel, beszélgetésekkel, koncertekkel, kiállításokkal, ételkóstolókkal. A programsorozatnak a Kino Café – az egykori Kino Mozi – ad helyet.

Az idei fesztiválon török, orosz, iráni és ex-jugoszláv hétvégével és filmekkel várják a nézőket a szervezők. A filmek között előfordulnak játék-és dokumentumfilmek, idén először rövidfilmek – a Daazo – World of Shorts programozásában –, több fesztiváldíjas mozifilmmel (Az idegen/Die Fremde, Elly története, Szarajevó gyermekei) és elsőfilmes rendezéssel (Gyász, Buddha elsüllyedt szégyenében) is találkozhatunk. A vetítésre kerülő filmek többek között a különféle kultúrák találkozásáról szólnak, migrációs élethelyzeteket mutatnak be és fontos, aktuális társadalmi problémákat tematizálnak.

Különleges, Magyarországon moziforgalmazásba eddig nem került filmeket is láthatnak a nézők a Colours Fesztiválon, ilyen pl. a fesztivált nyitó szombat esti török dráma, a Once upon a Time in Anatolia. Nuri Bilge Ceylan rendezése a 2011-es Cannes-i Filmfesztivál nagydíjasa. Egy valódi ex-yu kultfilm is vetítésre kerül, Dusan Makavejev W. R., az organizmus misztériuma c. alkotása – a filmet hosszú időre betiltották, Makavejevnek pedig el kellett hagynia hazáját.

A filmvetítéseken kívül más kulturális programokkal is várják a fesztiválozókat, január 17-én 18 órakor külföldi művészek munkáiból nyílik kiállítás Art in Fusion in Colours! címmel a Casati Art Corner Galériában. (1061 Budapest, Paulay Ede utca 31.) Az orosz hétvégén a Wattican Punk Balett, az ex-yu hétvégén az Alba Hyseni Project zenél. Március elején pedig négy vidéki nagyváros – Debrecen, Nyíregyháza, Pécs, Szeged – artmozijában folytatódik a fesztivál!

A fesztivál minden programjára a belépés ingyenes, a filmvetítéseken és a koncerteken való részvétel azonban regisztrációhoz kötött. Részletek coloursfestival.hu weboldalon!

A projekt az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának Támogatásával valósul meg.

Helyszín: Kino Café, (1137 Budapest, Szent István körút 16.)

Budapesti időpontok: Fesztiválnyitó hétvége – 2014. január 18-19., TÖRÖK hétvége – 2014. január 25-26.

OROSZ hétvége – 2014. február 1-2., IRÁNI hétvége – 2014. február 8-9., Ex-JUGOSZLÁV hétvége – 2014. február 15-16.