Régóta esedékes már, hogy kis hazánknak is legyen egy saját akciófilmje. Kovalik József és társai megunták a várakozást és megalkották Magyarország első nagyszabású akció-krimijét, aminek november 24-én volt a premierje. Nos, nézzük meg, mire jutottak.

A történet egyszerűen, és mondhatni, a szokásos módon indul; a rendőrség tehetetlen a rendőröket rituálisan kivégző sorozatgyilkosságok ügyében, ezért segítségül kapják a világ legmenőbb Interpol ügynökét, aki elől – egyedi, de hatásos módszerei révén – még soha nem menekülhetett senki. Lejárt lemeznek hangzik? Ne ítélkezzünk előre kedves mozinézők, egy akciófilmben végül is soha nem a sztori adja meg a fő hangsúlyt, habár lehettek volna kreatívabbak is az alkotók, ha már kriminek titulálták.

cop-mortem-film-4

Az akciójelenetek főleg bunyózásokból állnak és egy hosszan, túl hosszan tartó autósüldözésből, ami még akár jó is lehetne, de sajnos az a sok karambol és a rendőrkocsik random felrobbanása indokolatlannak tűnik. A rosszfiút motorral üldözi az Interpol ügynök, mögöttük egy seregnyi rendőr, akik – úgy tűnik – szintén a gonoszt kergetik, de nem, ez tévedés, valójában csak egymással dodzsemeznek. Konkrétan kiemelnék egy jelenetet. Amikor az üldözés során a kamera ráközelít egy fekete rendőrségi járműre, amint egy buckára ráhajt (nem nevezném dombnak, mert a biciklimmel is könnyen átugranám), majd az autó a nagy erőfeszítésben felborul és természetesen felrobban. Nem volt túl hihető.

Az indokolatlan jeleneteken nem segít az operatőri munka sem. Kifejezetten zavaró, ha az egész film alatt a kameramozgások olyanok, mintha az operatőrt megrázta volna az áram és önkéntelenül remegne a keze.

Na, de ne csak rosszat mondjunk, a filmnek vannak pozitívumai is bőven.  Ezek közé tartozik Halász Károly igen hatásos zenéje, valamint a neves színészek, akik egytől-egyig jól alakítják szerepüket. Közülük is kimagaslik Anger Zsolt, akinek tökéletesen sikerült azonosulni a karakterével. Mindezekért érdemes legalább egyszer látni a filmet.

cop-mortem-film-2

Mi az a Cop Mortem? Ki lesz a sorozatgyilkosságok elkövetője? Miért? Ganxsta Zolee bunyózik-e a filmben? Ha válaszokat szeretnél…irány a mozi!