2015-ben A szürke ötven árnyalata a legsikeresebb filmek közé sorolhatta magát, legalábbis a bevételét tekintve (több mint, 569 millió dollár). A kritikusok és a nézőközönség tetszését azonban nem nyerte el, sőt kifejezetten negatív kritikákat kapott. Ennek ellenére idén tömve voltak a mozi, hogy láthassák a nagy folytatást és E. L. James, a zseniálisnak éppen nem mondható írónő trilógiájának második filmadaptációját, A sötét ötven árnyalatát (Fifty shades darker).

A sötét ötven árnyalata

Nem meglepő, ha azt mondom, ez a film több sebből vérzik. A forgatókönyv minősíthetetlen az elejétől a végéig. Bugyuta és egyszerű dialógusok játszódnak le a két főszereplő között, amiket fizikai fájdalom végig hallgatni. A történetben felmerült pár olyan szál, aminek esélyt adhattak volna, hogy kibontakozzon. Christian megőrült exe, Mrs. Gyermekcsábító próbálkozásai és a helikopter baleset és Ana jóképű, ám bolond főnöke, mind egy elvesztegetett lehetőség egy jobb történethez. Fáj a szívünk értük! Dakota Johnson idegesítően nem csinál semmit (megint), Jamie Dornan karaktere pedig semmit nem fejlődött az első részhez képest, még mindig ugyanolyan klisés és irreális, mint eddig. Persze minden lány beleélheti magát egy pillanatra, milyen lenne, ha ilyen férfiakkal lenne tele a világ, de ez csupán egy pillanatnyi képzelgés, hogy utána folytathassuk haláltusánkat ebben a 118 perces rémálomban.

Na jó, túl szigorú voltam. Az IMDB 4,9-es értékelése ellenére a filmnek igenis vannak pozitívumai. Ezek közül ki is emelném az elsőt és a legfontosabbat: a zenét. Elődjéhez hasonlóan, A sötét ötven árnyalata is remek zenei összeállítást csinált a jelenetekhez és a szereplők drámai érzelmeihez (drámainak szánták, de inkább vicces). Több sláger megszólal a filmben, ami hamar a fülünkbe mászik és hazaérve garantáltan első dolgunk lesz letölteni mindet. A zene mellett fontos még, hogy sokkal több humort használtak, pár jelenet képtelensége kifejezetten vicces lett, a rendezőváltás mindenképpen érződik rajta. A szerelmi jelenetek ízlésesek és szegény Jamie Dornant se szidjuk annyit, hiszen ő is ki tett magáért, az a Mr. Grey test igazán szemkápráztató. Mondani sem kell, hogy a film elsősorban nőknek ajánlott, de kapcsolatban élő férfiak is megnézhetik kizárólag barátnőjük társaságában.

Bár a Valentin-nap elmúlt, A sötét ötven árnyalatát még egy ideig játszani fogják a mozik és akit érdekel Christian Grey mélységes titka és a film legvégén levetített pár képsor a harmadik részből az feltétlen menjen el rá. Irány a mozi!