A kétezres évek eleje óta háromszorosára növekedett a metamfetamin függők száma az Egyesült Államokban, a kristálymet egyik legnagyobb áldozatai a közép- és felsőközéposztálybeli fiatalok. Évente több mint hetvenezer ember hal meg túladagolásban, a kutatások szerint a fehér férfiak átlagéletkora csökken a droggfüggőségek okozta halál miatt, a társadalom mégis morális bukásnak, és nem betegségnek értékeli az addikciót.

Csodálatos fiú

Az Oscar-jelölt Alabama és Monroe rendezőjének első angol nyelvű filmje, a Csodálatos fiú egy kristálymet-függő fiú és családja történetét mutatja be. A két bestseller, David és Nic Sheff memoárjai alapján készült film január 31-től látható a mozikban.

“Egy családról szól, egy apa és egy fiú viszonyáról, és arról, hogy a függőség hogyan befolyásol kapcsolatokat, hogy valójában bárkit érinthet. Senki sincs védve ellene.” – Steve Carell


A hasonló témában készült forgatókönyvektől eltérően ez a történet rávilágít arra, hogy a függőség kialakulásához nincs szükség rossz körülményekre, nem feltétele a fizikai bántalmazás, a tanulatlanság, és hogy a család sokszor nem ellenséges, hanem segíteni szeretne. A szereplők nézőpontja sem megszokott, a fiú mellett a családtagok perspektívájából is bemutatja a függőséget.

Dr. Máté Gábor függőségek kezelésével foglalkozó kanadai orvos egy, a filmről készült videóinterjúban azt mondta, a függőség kezelésével Észak-Amerikában és Kelet-Európában sokkal több kudarcunk van, mint sikerünk. Egyrészt maga a folyamat olyan komplikált, hogy egyszerűen képtelenek vagyunk arra, hogy jól kezeljük. Másrészt megérteni se tudjuk a dolgot. Az emberek – és ez igaz minden típusú függőségre – akaratukon kívül esnek függőségbe. Máté szerint a film bemutatja, hogy betegségről van szó, amit kedvességgel és együttérzéssel kell kezelnünk, ez már egy nagy lépés a megértés felé.

Felvetette azt a témát is, hogy az agyban egyfajta függőségi folyamat van, alapjaiban az evéstől való függőség nem különbözik a kábítószer addikciótól, és bár Magyarországon kiemelt problémát jelent az alkoholfüggőségek okozta elhalálozások magas száma, sokkal elfogadottabb téma a rendszeres alkohol fogyasztás, mint a drogfüggőség.

Az apa, David Sheff (az Oscar-díjra jelölt Steve Carell) újságíróként dolgozik, második feleségével és gyerekeivel él hétköznapi, boldog életet. Előző házasságból született fia, Nic (az alakításáért Arany Glóbusz-díjra jelölt Timothée Chalamet) rengeteg leszokási kísérlet, támogatás és próbálkozás mellett is folyamatosan súlyosbodó kristálymet függőséggel küzd.

“A függőség nem ismer társadalmi osztályokat, bőrszínt, határokat. Ez a korunk krízise. A film igazán átütő, egyszerre releváns és nagyon fontos most.” – Timothée Chalamet

Csodálatos fiú premier előtti vetítését követő kerekasztal beszélgetésen, január 25-én volt szerhasználók és szakértők beszélgettek a drogfüggőkben lezajló általános folyamatokról, a hozzátartozók reakcióiról, a potenciális segítségnyújtási lehetőségekről.

A film sok olyan kérdést feszeget, ami a családot érinti és nyíltan hangsúlyozza, hogy a függőség, mint betegség elfogadása és az igyekezet a megértésre egy hatalmas, társadalomszintű lépés lenne a kezelésben. Bemutatja, hogyan igyekszik megérteni egy szülő a függő fia helyzetét, milyen úton jut el addig, hogy ki akarja próbálni a szert, amit a fia használ, hogy próbál meg egyensúlyt tartani két család között, milyen szerepe van egy ilyen helyzetben a szeretet és felelősség mellett a racionalitásnak.

Vitatémaként merült fel, hogy a függőnek kegyetlen segítségre vagy szerető támogatásra van-e inkább szüksége. Szabó Győző (színész) segítségként beszélt arról, hogy kihúzták alóla a talajt, hogy nem mehetett haza, nem kapott pénzt és nem tudott kihez fordulni. Dudits Dénes (terápiás programigazgató, Dudits Józanság Programok) hat évig volt szerhasználó, huszonkét éve tiszta és huszonegy éve segít addiktológiai magánrendelésén másoknak.

Szerinte a függőség érzelemszabályozási probléma és mindenki a maga szintjén nyomorog, az ő családja ellentétesen reagált, de mindketten a közösségi befolyásnak, segítségnek tudják be leszokásuk és felépülésük nagy részét. Dávid Ferenc (Kék Pont projektkoordinátor, Tilos Rádió műsorkészítő) szerint szerető, határozott, de semmiképp nem kegyetlen segítségre van szükség.

Dr. Petke Zsolt (osztályvezető főorvos, Nyírő Gyula Addiktológiai Intézet) szerint a film is bemutatja, hogy a józan közösség segít a változáson, hogy a helyzet a család krízise, mindenkivel foglalkozni kell, nem kizárólag a függővel. Kubiszyn Viktor (író, újságíró, filmkritikus) tizenkét évig volt politoxikomán, erről Drognapló címen könyvet írt. A rehab után a függőséget feldolgozó filmek témakörében írta szakdolgozatát. Többször is felismerte magát a filmben, és külön felhívta a figyelmet arra, hogy végre találkozhatunk egy olyan alkotással, ami a szülő perspektívájából is bemutatja, milyen hatással van az addikció egy család életére.

Csodálatos fiú 2019. január 31-től látható a mozikban szinkronizáltan és feliratosan a Mozinet Kft. forgalmazásában.