“Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship.” /”Louis, azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete!”– sokan ismerik a Casablanca című film híres zárómondatát, ám a mögötte rejlő ’zsenit’ csak kevesen. Topolánszky Tamás Yvan új TV-filmje, a CURTIZ Hollywood fénykorának ikonikus rendezőjéről, Kertész Mihályról, valamint lányáról, Kitty-ről szól, akit a magyar TV- és filmipar egyik új felfedezettje fog alakítani.

Curtiz

Michael Curtiz-nek híresen rossz természete volt, miért akart mégis mindenki a „zsenivel” dolgozni?  Az MTVA Média Mecenatúra támogatásával készülő CURTIZ című film ezekre ad választ. A Casablanca című filmklasszikus forgatásának néhány hónapjába nyerhetünk betekintést, ahol az Oscar- díjas rendező személyiségét a forgatás zegzugos útvesztőjében ismerhetjük meg.

A film főszereplőjét, magát Curtiz-t Lengyel Ferenc (Parkoló, Anyám és más futóbolondok a családból, Portugál) fogja alakítani több hazai és külföldi színész társaságában. „Hosszú hónapokon át kerestük a szereplőinket és rengeteg meglepetés ért minket a válogatások során. A női főszereplő kiválasztása bizonyult a legnehezebb feladatnak – az utolsó fordulóban mindkét jelölt elképesztő teljesítményt nyújtott” – nyilatkozik Topolánszky Tamás Yvan, rendező. Az elmúlt napokban derült ki, hogy a film női főszereplőjét, Kitty-t Dobos Evelin (Aranyélet, Egynyári kaland) színésznő fogja alakítani, aki a CURTIZ mellett nemrégiben egy másik jelentős magyar filmben is szerepet kapott. Az Oscar-díjas Saul fia rendezője Nemes Jeles László második nagyjátékfilmjében, a Sunset-ben Evelin játssza a második legfontosabb női karaktert.

Dobos Evelin, fotó: Piti Marcell/Megafilm

Bár Evelin a gimnáziumot dráma tagozaton végezte, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen már televíziós műsorkészítő szakon diplomázott. Egyetemi évei alatt sem zárkózott el a színészettől: két kisfilmben is játszott és 2015-ben a Telekom reklámarca lett. Feltűnt az Aranyélet című magyar sorozatban, sokan az Egynyári kaland című sorozat Dórijaként kedvelték meg. A sorozatot ugyan már nem vetítik, de akik szeretnék látni Evelint a televízióban, azok vasárnaponként megtehetik. „Evelinnel az M5 Hétvégi belépő című műsorában találkoztunk, ahol interjút készített velünk többek közt a CURTIZ-ről. Hazafelé a taxiban félénken megjegyeztem Tamásnak, hogy szerintem megtaláltuk Kitty-t. Próbaképp behívtuk castingra, zseniális volt.” Emlékszik vissza Sümeghy Claudia producer.

Sümeghy Claudia producer és Topolánszky Tamás Yvan rendező filmje a Halluci-Nation és a JUNO11 Pictures közös gyártásában készül. A Hollywood aranykorát Kertész Mihály és a Casablanca tükrében bemutató film forgatási munkálatai októberben kezdődnek, a nagyközönség pedig majd 2018 második felében tekintheti meg.

https://www.facebook.com/CurtizFilm/