Van színész, aki örül, hogy öregszik. Matt Damon például úgy érzi, tíz évvel ezelőtt nem tudta volna eljátszani a szerepét Steven Soderbergh új thrillerében, a Fertőzés-ben (Contagion, hazai bemutató: október 13.), melyben Gwyneth Paltrow férjét alakítja, miközben egy ismeretlen vírus tizedeli meg az emberiséget.

– Nagyon ritka eset ez a pályámon – mesélte, a frissen kopaszra borotvált színész egy újságírónak –, a Fertőzés-ben olyan valakit játszom, akinek minden mozdulatával tudok azonosulni, minden reakcióját értem. Értelme van annak, amit csinál. Félti a gyerekeit, mindenre képes, hogy túléljék a világvége-szerű járványt. Amikor gonosz, vagy fegyvert fog, akkor is csak a gyerekét akarja védeni. Fogadni mernék, hogy a film nézőinek végül én leszek a legrokonszenvesebb az egész történetben.

Damon persze azt is elismerte, amíg nem voltak gyerekei – négyet nevel, abból három a sajátja, és a legkisebb csak két hét múlva lesz egy éves –, nem tudta volna így átélni a szerepét.

– Nyilván, akkor is elvállaltam volna ezt a szerepet, amikor még nem volt családom – ismerte el Matt Damon –, egy színész sokszor blöfföl. A legtöbb nézőt becsaptam volna. De csak most tudom, hogy tényleg micsoda meló szülőnek lenni. Rengeteg energia megy el a félelmek meg a stressz elfojtására: ezt most már tényleg el tudom játszani.

IC Press