Az amerikai mozinézők nagyon szeretik a horrofilmeket. Július 19-én került az Egyesült Államok mozijaiba a Démonok között (18) (The Conjuring, hazai bemutató: szeptember 19.) című film, és bár csak 17 éven felülieknek ajánlották, hatalmas sikert aratott – otthon és világszerte kivételes összegért: 170 millió dollárért váltottak rá jegyet. A film sok fantáziával, technikásan és ötletesen riasztgat, de a legkülönlegesebb tulajdonsága, hogy az egész film valós eseményen alapuló igaz történet.

A forgatókönyvírók két hivatásos természetfölötti-kutató naplója alapján dolgoztak, akiktől még a hetvenes években egy ötgyerekes család kért segítséget, mert különös jelenségeket tapasztaltak a 18. században épült Rhode Island-i tanyájukon. A valóságos szellemirtó duó férfitagja már nem él, de Lorraine Warren – bár 86 éves – még mindig tisztán emlékszik a film alapjául szolgáló esetre, és a premier idején készségesen nyilatkozott: a film szerinte is pontos és valóságos, még ha hihetetlen is. És nemcsak a szellemek, az ellenük folytatott harc és a többi rémisztő részlet pontosságát tartja kiemelkedőnek.

Demonok_kozott_jelentfoto

– Jó döntés volt, hogy Vera Farmiga játszik engem – mondta a szelleműző hölgy. – Nagyjából így néztem ki akkoriban. Csinos voltam és érdekes… csak könnyen ráhangolódtam a természetfölötti jelenségekre.

IC Press