Az elmúlt évben és az idén 18 vidéki mozi kapott, illetve kap lehetőséget a digitális átállásra az Emberi Erőforrások Minisztériumának összesen 200 millió forintos támogatása nyomán – mondta L. Simon László kedden Egerben, felavatva az Agria Mozi új vetítőberendezését.

Agria_Mozi

A digitális átállást az teszi szükségessé, hogy megszűnt a korábban általános 35 milliméteres kópiák sokszorosítása, vagyis az átállás híján filmek nélkül maradna a vidéki Magyarország filmkedvelő közönsége. A kulturális kormányzatnak az a célja, hogy az ifjúságot a kortárs művészeteket befogadni képes nemzedékké nevelje, amelynek az egyik legjobb eszköze a film. Ugyanakkor ez csak akkor sikerülhet ha az izgalmas és értékes filmek a modern technika segítségével jutnak el a közönséghez – mondta az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke.

Közlése szerint az év végére immár valamennyi art mozi megfelelő technikával rendelkezik majd a minisztériumi program nyomán.

A politikus kiemelte, hogy a program újbóli meghirdetésére törekszik, véleménye szerint 2014-ben azokat a vidéki „kereskedelmi” mozikat kell segíteni, amelyek vállalják művészfilmek bemutatását.

Habis László, Eger polgármestere felidézte, hogy a városban éppen egy évszázaddal ezelőtt, 1913-ban kezdte meg a működését a ma is üzemelő Uránia Mozi.

A város évtizedeken át otthont adott a Filmművészeti Nyári Egyetemnek és díszpolgára Illés György, a magyar filmművészet iskolateremtő operatőre. Vagyis a város és polgárai mindig is fogékonyak voltak a mozi, a filmművészet iránt – mondta a polgármester.

Az önkormányzati tulajdonú Agria Film Kft. 9 millió forintot nyert a tárca pályázatán a digitális technika kiépítésére, a város 6 millió forinttal támogatta a projektet. MTI