Don Qquixote, Sipova, VasilyevA Corvin mozi április 4-én jelentkezik a világhírű Bolsoj balett soron következő előadásával, a Don Quijote bemutatójával. A Marius Petipa és Alekszander Gorsky által megálmodott koreográfiát Alekszej Fagyecsev dolgozta át. Ezt a humorban bővelkedő klasszikus darabot, amely a „búsképű lovag” kalandos utazását kíséri végig, a kiváló moszkvai balett-társulat mutatja be, az itthoni közönség pedig elsőrangú kép- és hangminőségben élvezheti a Corvin moziban.

Bemutató: 2011. április 4. 19.30 Corvin mozi

 

 

Don Quijote – Léon Minkus

Balett 3 felvonásban

Hossz : 3 óra (szünetekkel)

Koreográfia : Marius Petipa és Alekszander Gorsky eredeti koreográfiája nyomán Alekszej Fagyejecsev

Vezényel : Alekszandr Kopilov

Díszlet : Szergej Barkhin

Prológus

Miután rengeteg lovagregényt elolvasott, Don Quijote elhatározza, hogy hosszú vándorlásba kezd és nagyszabású tetteket hajt végre, melyek dicsőséget szereznek majd nevének. A hűséges, de nagyon is józan gondolkodású Sancho Panzát választja fegyverhordozójának, aki egyáltalán nem hisz az álmokban.

I. Felvonás

Barcelonában vagyunk egy vásári ünnepségen. Kitri, a fogadós lánya Basilióval, a borbéllyal táncol. Lorenzo, Kitir apja meglátván őket, elüldözi Basililót: a borbély nem méltó a lányához. Lorenzo azt szeretné, ha Kitri Gamache-hoz, a gazdag nemesemberhez menne feleségül. Kitri nyíltan szembeszáll apja akaratával.

A mulatság közepén megjelenik Don Quijote fegyverhordozója, Sancho Panza, kíséretében. A fogadóst egy lovagi vár urának képzeli, és nagy tisztelettel üdvözli. Lorenzo hasolnóképp válaszol és meghívja magához Don Quijotét. Sancho Panza ottmarad a téren. Amikor azonban néhány fiatal gúnyolni kezdi Sanchót, Don Quijote nyomban fegyverhordozója segítségére siet. Amikor meglátja Kitrit, azt hiszi a gyönyörű Dulcinea áll előtte, akit álmaiban látott és szíve hölgyének választott. Kitri azonban megszökik Basilióval. Lorenzo, Gamache és Don Quijote is a keresésére indul.

II. Felvonás

1. jelenet

Kitri és Basilio egy barlangban rejtőzködnek. Lorenzo, Gamache és Don Quijote rájuk találnak. Lorenzo azonnal be akarja jelenti Kitri és Gamache eljegyzését. De Basilio – Kitri tudtával – öngyilkosságot színlel. Kitri szerelme holtteste felett zokog. Don Quijote nemes felháborodásában szívtelenséggel vádolja Lorenzót és fegyverével arra kényszeríti, hogy beleegyezzen lánya és a borbély Basilio házasságába. Basilio talpra ugrik – már semmi értelme halottnak tettetnie magát.

2. jelenet

A mezőn, szélmalmok közelében egy cigánytáborban vagyunk. Egy bábszínház is van itt. Don Quijote és Sancho Panza hamarosan feltűnik a színen. A bábszínház tulajdonosai hívják Don Quijotét, hogy nézze meg az előadást. Don Quijote nagy figyelemmel követi a műsort, aztán, feledve, hogy színházat lát, karddal a kezében felrohan a színpadra, hogy segítsen azoknak, akik védelemre szorulnak. Szétveri a színpadot, eldobálja a bábokat, aztán megpillantja a szélmalmokat, gonosz varázslónak hiszi őket és a legyőzésükre indul. Megragadja a szélmalom lapátját, ami a levegőbe emeli, hogy aztán a földre zuhanjon a magasból.

3. jelenet

A sebesült Don Quijotét és Sancho Panzát egy erdőben találjuk. Don Quijote az erdőt szörnyetegek és óriások csapatának látja. Sancho Panza lefekteti Don Quijotét és amíg alszik segítségért megy. Álmaiban Don Quijote Dulcineát, szíve hölgyét, látja erdei tündérek között. Sancho Panza visszatér a herceg és a hercegnő kíséretében, akik éppen az erdőben vadásztak. Azért hívta őket, hogy segítsenek az álmodó Don Quijoténak. A herceg és a hercegnő kastélyukba hívják a kóbor lovagot.

III. felvonás

A hercegi kastélyban vagyunk. Minden készen áll Don Quijote fogadására. Sancho Panza elmeséli Kitri és Basilio boldog szerelmi történetét, mire a herceg és a hercegnő felajánlja nekik, hogy a kastélyban tartsák meg az esküvőjüket. Don Quijotét és Sancho panzát a díszhelyre ültetik. Az ünnepélyes esemény lezárja a múltat. Kitrit Don Quijote ismét összetéveszti álmai hölgyével, de a hercegnek és Sancho Panzának sikerül meggyőznie őt, hogy a fogadós lánya az a lány, akinek segített, hogy szerelmével Basilióval összeházasodhasson. Az ünnepség folytatódik. Mindenki tiszteleg a nemes lovag és hűséges kísérője előtt.