Az Európai Filmakadémia nyilvánosságra hozta a legjobb dokumentumfilm kategóriában nevezett filmek listáját: Hörcher Gábor DRIFTER című alkotása indul az Európai Filmdíjért.

Hörcher Gábor Drifter című többszörös díjnyertes dokumentumfilmje jelentős nemzetközi elismerésben részesült. Az Európai Filmakadémia (EFA) beválasztotta azon 15 alkotás közé, melyek közül a 3000 szakmabelit tömörítő szervezet tagjai szavazzák meg az elkövetkező hetekben a legjobb dokumentumfilm díj jelöltjeit, később pedig a nyertest. Az öt jelöltet november elején jelentik be a szervezők, végül az Európai Filmdíjak ünnepélyes díjátadóját december 12-én tartják majd Berlinben.

Az 1988-ban alapított EFA évről-évre díjazza az európai filmtermést, jelenleg 21 kategóriában. Magyar dokumentumfilm legutóbb 1989-ben szerepelt az Európai Filmdíjak versenyében, amikor Gyarmathy Lívia és Böszörményi Géza Recsk 1950-1953. Egy titkos kényszermunkatábor története című filmje nyerte a legjobb európai dokumentumfilm díját.

Hörcher Gábor Drifter című 72 perces filmjének főszereplője egy szegénységben élő Bakony-vidéki 17 éves srác, akinek az a nagy álma, hogy raliversenyző lesz és autót épít magának.

DRIFTER_still_3

A rangos amszterdami dokumentumfilm fesztivál (IDFA) legjobb elsőfilm díjával jutalmazott magyar-német koprodukcióban készült Drifter aktuális kérdéseket vet fel a periférián élő vidéki fiatal generáció társadalmi beilleszkedésének lehetőségeiről.

A Drifter a magyar KraatsFilm és a német Weydemann Bros. koprodukciójában készült, producere Iványi Marcell, kreatív producere Pálos György volt. A végleges változat gyártását 10 millió forinttal támogatta a Filmalap.

Október 29-től a Drifter országszerte látható lesz a mozikban.

Ricsit környezete folyton arra kényszeríti, hogy behúzza a kéziféket. De mint minden vagány srác, Ricsi sem akar megfelelni senkinek: otthagyja az iskolát, mert ő valaki szeretne lenni. Most, azonnal, 17 évesen. A jogsi nélküli illegális rodeók, a hajnalig tartó bulik, a rendőrök elöli futás és a szüleivel való állandó viták a hétköznapjai részévé válnak. Ricsi elhatározza hogy kipofozza roncs BMW-jét a kertvégi disznóólból kialakított garázsban, hogy elindulhasson a vidék híres rally versenyén. Mindent megtesz, hogy összeszedje ehhez a pénzt, amiből persze még több probléma születik… Zsaruk. Csajok. Rommá tört kocsik.

A Drifter egy különleges módszerrel forgatott film: öt évig készült amatőr szereplőkkel, kétfős stábbal, 200 órányi nyersanyagból összevágva.

Hörcher Gábor egyetemi tanulmányait az ELTE Pszichológia szakán kezdte meg, majd a Jogi karon folytatta, végül az ELTE Filmtudomány MA gyakorlati szakirányán fejezte be.

Dolgozott pincérként Londonban és mint mixer Görögországban. Élt az USA-ban, Franciaországban és Kambodzsában, ahol emberi jogokat és angolt tanított a helyi egyetemen.

2008-ban kezdett együtt dolgozni Iványi Marcell rendezővel, akivel közösen működtetik a filmeket és színházi darabokat gyártó produkciós cégüket, a KraatsFilmet.

Az Európai Filmdíjakról bővebben: www.europeanfilmawards.eu