Clint Eastwood életének talán legzsúfoltabb éve volt a 2006-os: egymás után két háborús filmet forgatott, mindkettőben látványos csatajelenetek, az Ivo Dzsima-i partraszállás nagy technikát, hatalmas statisztériát mozgató képei váltakoznak a kiváló színészi jelenetekkel. A Levelek Ivo Dzsimáról (Letters from Iwo Jima, hazai bemutató: március 1.) a szigetet védő japánok, A dicsőség zászlaja (Flags of our Fathers, hazai bemutató: március 15.) a véres ostromban részt vevő amerikai katonák története.
Warren Beatty, Clint Eastwood nemzedéktársa a második bemutató után hívta fel az egykori Dirty Harryt, hogy legalább szóban kalapot emeljen előtte. Azt mondta: ő legfeljebb négyévenként vállal egy szerepet, elképzelhetetlennek tartja, hogy valaki egy évben két rendezést is lenyomjon. Főleg jócskán túl a hetvenen.
– Megszokás dolga az egész – mondta erre Clint Eastwood. – Én csípőből tüzelek, más meg soká céloz. Az én stílusom, hogy csak azt mondom: „nyomás”, és attól kezdve nem állok meg. Amikor gyerek voltam, egy B-film rendezője pénteken megkapta a könyvet, hétfőn már forgatott. Nem nagy ügy az egész.

IC Press