Meghökkentő, de igaz, az Eddie, a sas (Eddie the Eagle, hazai bemutató: március 31.) múlt heti New York-i premierjén egy vékony, kopasz, furcsa bácsi legalább akkora tapsot kapott a vörös szőnyeg két oldalán álló rajongóktól, mint a film sztárjai, Hugh Jackman és Taron Egerton. Igaz, csak miután bemutatták: a vetítésre ugyanis a stábbal tartott a filmbeli Eddie eredetije: Michael „Eddie” Edwards, a kétballábas síelő, aki nem hagyta magát lebeszélni az olimpiáról: és brit bajnok lett az 1988-as calgaryi téli olimpián.

Eddie_jelenetfoto_2

A filmfőhős eredetije szemmel láthatóan nem komolyodott meg a nagy ugrás óta: bár azóta híressé vált, most is bolondos, komolytalan, és imádja a síugrást: ahogy újságíróknak mondta, a premier előtti héten néhányszor lecsúszott a 90 méteres sáncról… és egyszer sem esett el.

– Eddie a filmünk két lábon járó üzenete – mondta Hugh Jackman újságíróknak. – És én is igyekszem sokat tanulni tőle. Ha ránézek, az jut eszembe, hogy a boldogsághoz nem kell folyton elsőnek lenni. Elég élvezni, amit csinál az ember; jó akarni is közben, de ha valaki nem nyer, hát nem nyer. Attól még élvezheti, amit csinál…