A különleges portréfilmben – november 3-tól a mozikban – megszólal többek között John Boorman, Jerry Schatzberg, Darius Khondji, Nancy Allen, John Travolta, Peter Fonda, Mark Rydell, Vittorio Storaro és Isabelle Huppert, miközben filmrészleteken keresztül értheti meg a néző, hogyan vált Zsigmond Vilmos a természetes világítás, a fény és a színészek arcának mesterévé.

Pierre Filmon francia rendező 2013-ban kérte fel első játékfilmje operatőrének a magyar alkotót, aki egyből igent mondott. A két filmes olyannyira összebarátkozott, hogy a rendező végül úgy döntött: inkább magáról Zsigmond Vilmosról forgat filmet. Halála előtt egy évig követte a magyar operatőrt szülővárosától, Szegedtől Budapesten, Rómán és Párizson át kaliforniai otthonáig, s útközben arra kérte Zsigmond Vilmos művészbarátait, rendezőket, operatőröket és filmszínészeket, hogy meséljenek az amerikai filmkészítést megújító operatőr életéről és művészetéről.

Az 1930-ban Szegeden született filmes Budapesten tanult a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd 1956-ban emigrált az Egyesült Államokba. Eleinte tévéfilmekben és kis költségvetésű mozifilmekben dolgozott. Hollywoodi karrierje az után indult be, hogy Robert Altmannal együtt dolgozott a McCabe és Mrs. Miller című filmen. Ezt követően a világ egyik legkeresettebb nemzetközi operatőre lett. Többek között John Boormannal, Woody Allennel, Brian De Palmával, Steven Spielberggel, Jerry Schatzberggel és Michael Ciminóval is együtt dolgozott hollywoodi karrierje során.

A Steven Spielberg rendezésében 1974-ben készült Sugarlandi hajtóvadászat kiváló példa azokra a filmekre, amelyekben a rendező és az operatőr csodálatosan dolgozott együtt – hallható a filmben. Az is kiderül, hogy az 1978-ban forgatott A szarvasvadászt tartotta Zsigmond Vilmos a legtökéletesebb filmjének. Az Amerikai Filmakadémiától Zsigmond Vilmos Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című sci-fijének fényképezéséért vehette át az Oscar-díjat 1978-ban, 1999-ben pedig megkapta az Amerikai Filmoperatőrök Társasága (ASC) életmű-kitüntetését. A 2014-es Cannes-i filmfesztiválon operatőri életműdíjat vehetett át, és a CineFest miskolci nemzetközi filmfesztiválon is elismerték életművét. Két lánya és négy unokája van, akik Oregonban élnek.

Zsigmond Vilmos – a rendezőről

talalkozasok_zsigmond_vilmossal-2

Pierre Filmon 1970-ben a francia Angersban született, 22 éves koráig irodalmat és zenét tanult, majd egy 16 mm-es kamerával lefilmezte kínai utazását a transszibériai útvonalon. Ebből az anyagból született meg első rövidfilmje, amelyet China Blues címmel mutattak be 1996-ban. Ezt két további rövidfilm követte, amelyekkel számos fesztiváldíjat nyert Franciaországban és külföldön is, majd 2004-ben a francia mozikban is bemutatták őket. A rendező idén vágott bele első egész estés játékfilmjének tervébe, majd forgatásába. A Long Time No Seecímet viselő mozi két főszereplője Mélanie Doutey (A romlás virágai, Soha ne mondd, hogy soha, A farkas, Az élet napos oldala) és Jonathan Zaccaï lesz.

talalkozasok_zsigmond_vilmossal

Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal

Színes, feliratos francia portréfilm, 80 perc

Írta és rendezte: Pierre Filmon

Zene: Samy Osta

Közreműködött: Vilmos Zsigmond, John Boorman, Jerry Schatzberg, Nancy Allen, John Travolta, Peter Fonda, Isabelle Huppert, Michael Murphy, Ivan Passer, Mark Rydell, Richard Donner, Susan Roether Zsigmond, Pierre-William Glenn, Darius Khondji, Bruno Delbonnel, Dante Spinotti, Vittorio Storaro, Caleb Deschanel, Stephen Goldblatt, James Chressantis, Haskell Wexler.

Magyarországon forgalmazza a Pannónia Szórakoztató Kft.