Április 22-én különleges eseményhez csatlakozunk: a Föld napján a világ több száz országában levetítésre kerül ugyanazon film, amely a világ számos pontjáról származó filmkészítő stábok közös munkája eredményeképpen jött létre. Magyarországon egyedül a Kinoban tekinthető meg ezen az egyetlen vetítésen a film, amely az Egy nap a Földön címet kapta. A vetítésre a belépés ingyenes, de mivel a terem befogadóképessége korlátozott, érkezési sorrendben lehet elfoglalni a helyeket. Pótvetítésre a nemzetközi szervezőkkel kötött megállapodás értelmében nincs lehetőség, ezért ez egy egyszeri és megismételhetetlen alkalom lesz. Az esemény központi támogatói a legnagyobb humanitárius és környezetvédelmi szervezetek, civil összefogásra építkező közösségek.

A film egy időkapszula a 2010-es év október 10-i napjáról: a világ minden táján, összesen mintegy 19.000 filmkészítő rögzítette e nap eseményeit. A mintegy háromezer óra forgatott anyagból készült az egész estés film hosszúságú dokumentumfilm, amely 2012-ben, a Föld napján kerül egyszerre vetítésre több, mint 160 országban. A stábok között profik és amatőrök is voltak. A szervezők az akció kapcsán 95 olyan országba juttatak el adományból kamerákat, ahol másképpen nehezen jutnának technikai infrastruktúrához – ezt a kezdeményezést egyébként az ENSZ támogatásával 2015-ig folytatni fogják.

A film sokféle világméretű problémát megmutat, valamint ritkán látott képekkel szolgál olyan helyszínekről, mint Észak-Korea, Irán vagy Koszovó. A film elkészültén túl a projekt egy óriási jelentőségű kapcsolódási felületet hozott létre a világ filmkészítői között.

A film hossza 98 perc, rendezője és a kezdeményezés alapítója: Kyle Ruddick

A vetítés időpontja: április 22. 16 óra.

One Day on Earth – Global Screening Trailer from One Day on Earth on Vimeo