Már az első előzetes is elárulta, hogy Baz Luhrmann régóta várt új filmje, A nagy Gatsby (The Great Gatsby, hazai bemutató: 2013 eleje) méltó folytatása lesz a rendező eddigi munkáinak: látványos, stílusos, különleges képekkel fogja elvarázsolni nézőit. A csillogó, életteli 1920-as években játszódó, Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire és Carey Mulligan főszereplésével készülő filmben a ruhák is főszerepet játszanak: talán azért mert a film látvány- és jelmeztervezője, az Oscar-díjas Catherine Martin egyben a direktor felesége is.

A 3D-ben forgatott A nagy Gatsby nem véletlenül kerül 125 millió dollárba: több mint 500 teljes ruházat (szmokingok, szalonkabátok és társaik) valamint 1700 kiegészítő (gallérok, nyakkendők, kalapok, cipők) készült a főszereplők és a statisztéria számára. A férfiruhákat az Egyesült Államok majd 200 éve működő ruházati lánca, a Brooks Brothers nevű családi vállalat egykori hirdetései és a céges archívumban őrzött szabásminták alapján készítették el – még a film regényeredetijének szerzője F. Scott Fitzgerald is a Brooks Brothersnél vásárolt.

A Women’s Wear Daily tudósítása szerint a női ruhákat valamint a kellékeket, porcelánokat, csillárokat és szobabútorokat is hasonló gonddal válogatják össze a filmhez – a különlegesen látványosnak ígérkező produkcióban ugyan a csupasz szenvedély lesz a főszereplő, de a háttérben minden pont olyan lesz, mintha a néző valóban 1920-ba csöppent volna vissza.

IC Press