Beköszöntő

A mozi, mióta létezik, része életünknek.

A mozi nem csak szórakoztat, nem csak segít a hétköznapok fogságából kiszabadulni, hanem élményt ad. Egy-egy emlékezetesebb mozifilmet, vagy egy különleges alkalomhoz kötött mozilátogatást örök emlékként hordozunk magunkban.
Ugye, mindenkinek vannak ilyen emlékei? Amikor a családdal, a barátokkal vagy a tiniszerelmek idején a kedvessel moziba mentünk…
Lehet, hogy ma már a vetített filmből csak képkockákra emlékezünk, de lehet, hogy csak arra az izgalomra, ami megfogott bennünket a vetítőteremben, ahogy elhalkult a közönség, és a film drámai pillanatait csendben , halkan szipogva figyelte, vagy épp együtt nevetett a jó poénokon.
A mozi ugyanis közösségi élményt is ad, nemcsak filmélményt. Ez a jó benne. És fontos, hogy mindenkinek legyenek ilyen kedves, átszellemült pillanatai az életében.
Budapesten moziünnepet tartunk a gyermeknapi rendezvények sorában, Életrevalók címmel. Mozijaink, a Corvin, a Puskin, a Művész és a Toldi azoknak a gyerekeknek adnak ingyenes előadásokat, akik nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudnának moziba menni. Vagy azért, mert nincs miből, vagy azért, mert még nem része életüknek a mozifilm nyújtotta élmény.
Szeretnénk, ha ezek a gyerekek is részesülnének a nagy varázslatból, amikor nemzedékek mesehőseivel a filmvásznon találkoznak. Jó lenne, ha az újabb nemzedék is a magáénak tudná szülei, nagyszülei mesehőseit, Vukot, Micimackót, vagy a klasszikus bábfőhőst, Hakapeszi Makit.
Mert hál’ istennek, mindig jön egy újabb generáció, amelynek új és csakúgy, mint nekünk hajdanán szép az a film, az a történet, ami a vászonra került. Vagy éppen meghatározó élmény a moziba menetel története. Jómagam is, mint nagyapa, unokáimat viszem ma már a moziba. Nekik már persze nem a Mágnás Miska ad filmélményt, mint nekem hajdanán. Sok év telt el azóta is, sok nagyszerű magyar és külföldi mozifilm született, és több nemzedék, amelynek mindig új, vagy megújult filmek, történetek adnak életre szóló szép üzeneteket filmszínházainkban.

Tarlós István
főpolgármester

Életrevalók

A Budapest Film Zrt. Életrevalók címmel gyermeknap előtti ingyenes mozihetet szervez rászoruló budapesti gyerekek számára 2012. május 21. és 25. között a Corvin, Művész, Puskin és Toldi mozikban.

A program, amely a Fővárosi Önkormányzat pénzügyi támogatásával valósulhat meg, jól tükrözi azt a törekvést, hogy a kultúrát minél szélesebb körben elérhetővé tegye, és elősegítse a jövő igényes filmnézőinek szemléletformálását.

Az Életrevalók mozihét során a rászoruló (állami gondozásban vagy nevelőszülőknél élő, hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő) fővárosi gyerekek ingyenesen látogathatják az előadásokat és az ahhoz kapcsolódó programokat.

Gyermeknap alkalmából május 26-27-én nyilvános, ingyenes programok várnak minden érdeklődőt a Corvin és Puskin moziban!

Programok – május 26–27.