Az idén negyed évszázados filmszemlén ebben az évben is komoly  nemzetközi érdeklődés várható

A Faludi Film és Média meghirdeti 25. tematikus nemzetközi  filmszemléjét és a hozzá kapcsolódó fotópályázatát. Az idei év  mottója: Ajándék 

A Faludi Nemzetközi Filmszemle a magyar jezsuita rendtartomány  által huszonöt éve létrehozott filmszakmai rendezvény, melyhez 14.  éve fotópályázat is társul. A filmszemle első évében, 1996-ban 10  alkotás érkezett, tavaly több mint 350 film és 110 fotós pályamű közül  kerültek ki a nyertesek. 2021-ben a világ 48 országából neveztek: a  magyarok után a spanyol, orosz, iráni és indiai alkotók képviseltették  magukat a legnagyobb számban. 

A zsűriben minden évben a magyar és külföldi filmes és fotós szakma  elismert alkotói, szakértői vannak jelen: az előző években többek  közt Pavel Lungin, Radu Jude, Pupi Avati, Karl Markovics, Francesco  Casetti, Krzysztof Zanussi, Sára Sándor, Bereményi Géza, Enyedi  Ildikó, Fekete Ibolya, Sopsits Árpád, Hajdu Szabolcs, Pálfi György és  Nagy Dénes. A fotópályázatok elbírálásában Haris László, Korniss  Péter, Móser Zoltán, Pályi Zsófia, Stalter György, Benkő Imre, Pilló  Ákos és Bege Nóra is részt vett az évek folyamán.

A most meghirdetett „Ajándék” témában korosztálytól és határoktól  függetlenül lehet filmeket, illetve fotókat beküldeni. Az előzsűri által  válogatott munkák kerülnek be a versenyprogramba; az ezeken  kívüli pályaműveket az információs vetítések keretében mutatjuk be.  A programot a zsűritagok filmjeinek vetítése és más szakmai  rendezvények gazdagítják. A szemle minden eseménye ingyenesen  látogatható. 
Nevezni 2022. október 10-ig lehet. A szervezők olyan szakmailag  igényes alkotásokat várnak, amelyek alkalmasak arra, hogy a  vizualitás nyelvén fórumot teremtsenek különböző nézőpontok és  vélemények dialógusához. 

Rövidfilmes kategóriákban maximum 30 perc hosszú kisjáték-,  kísérleti-, animációs-, vagy dokumentumfilmmel lehet pályázni. A  televíziós dokumentumfilm kategóriában nevezett alkotások (magyar  nyelven vagy a Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült  művek) maximális játékideje 60 perc lehet. Egy rendező vagy alkotó  közösség legfeljebb két filmmel nevezhet. Fotókat fotósorozat vagy  önálló kép kategóriákban várunk. Egy alkotó legfeljebb három,  egymástól független fotós pályaművel indulhat. 

Nevezés és részletek a filmszemle honlapján.

A szemle 2022. november 16. és 19. között kerül megrendezésre a  budapesti Premier Kultcaféban.