A tegnapi megnyitóval elindult a 17. VERZIÓ – Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amely idén teljesen online zajlik. A megnyitó során az SZFE polgárai bemutatták készülő dokumentumfilmjük egy részletét,  valamint egy rövid, de erőteljes performansz keretében zárták fizikai blokádjukat. A Verzió filmjei és egyéb programjai november 22-ig elérhetőek a fesztivál weboldalán.

2020.11.10. Verzio, Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Sarkisova Oksana, a fesztivál igazgatója, élő közvetítésben a Trafóból nyitotta meg az idei fesztivált: “Miközben kötelező fizikai távolságot tartani, nem szabad hogy egyedül maradjunk és elveszítsük a művészethez és a széles világhoz fűző kapcsolatunkat. 39 országból érkezett 50 különlegesen erős dokumentumfilm fog benneteket ezen a 12 napos úton elkísérni. Lehetőségetek lesz a vitákba bekapcsolódni, anélkül, hogy ki kellene lépnetek otthonról. A világ minden táján élő filmrendezőkkel tudtok így beszélgetni.” 

A nyitóest során az online nézők részletet láthattak az SZFE készülő dokumentumfilmjéből is és az egyetem polgárai egy rövid performanszot is bemutattak. A hallgatók így nyilatkoztak a jelenlegi helyzetről: „Mi‌, ‌az SZFE polgárai,‌ ‌nem‌ ‌csak‌ ‌a‌ ‌demokráciát‌ ‌tanuljuk‌ ‌nap‌ ‌mint‌ ‌nap,‌ ‌de‌ ‌három‌ hónappal ezelőtt‌ ‌egy‌ ‌közösségi‌ ‌dokumentumfilmet‌ ‌is‌ ‌forgatni kezdtünk,‌ ‌amiben‌ ‌az‌ ‌egyetem‌ ‌bármelyik‌ ‌polgára‌ ‌részt‌ ‌vehet.‌ ‌Ennek‌ ‌a‌ ‌közös‌ ‌munkának‌ ‌még‌ ‌csak‌ ‌a‌z elején‌ ‌járunk,‌ ‌de‌ ‌‌folyamatosan‌ ‌jelen vagyunk, hogy rögzítsük‌ ‌az‌ ‌eseményeket,‌ ‌a‌ ‌benti‌ ‌élet‌ ‌alakulását‌, az egyetemfoglalók érzéseit és gondolatait. Ma‌ ‌éjféltől‌ ‌kezdve‌ ‌azonban‌ ‌új‌ ‌időszámítás‌ ‌kezdődik,‌ ‌amely‌ ‌az‌ ‌egyetemfoglalás‌ ‌jelen formájának végét‌ ‌jelenti,‌ ‌és ezzel egyidőben a ‌film‌ ‌forgatása is új alapokra helyeződik.‌ ‌Így kell tennünk, mert fontosnak‌ ‌tartjuk‌ a magunk és környezetünk ‌egészségének‌ ‌védelmét.”

A VERZIÓ idei ötven filmje mellett a virtuális látogatók a fesztivál honlapján és közösségi média felületein bekapcsolódhatnak kerekasztal beszélgetésekbe, az egyes filmekhez kapcsolódó online közönségtalálkozókba, és a szakmai panelekbe is. A Budapesti Metropolitan Egyetemmel együttműködésben a filmekhez készült alternatív plakátokból tegnap kiállítás nyílt az Empathy Caféban, ami hamarosan online kiállításként is megtekinthető lesz a honlapon. A kiállítást a “VAS-generációt” éltető előadásban Molnár Áron noÁr nyitotta meg, a megnyitó visszanézhető a kiállítás Facebook eseményében. 

A fesztiválra jegyek és bérletek korlátozott számban kaphatók a weboldalon, köztük különleges tematikus filmválogatás bérletekkel. A Magyar- és a Diák- és elsőfilmes verseny alkotásait ingyen nézhetik meg az érdeklődők. 

17. VERZIÓ NEMZETKÖZI EMBERI JOGI DOKUMENTUMFILM FESZTIVÁL

2020. november 10-22.

www.verzio.org