A helyi közvéleményt megdöbbentette, amikor egy reggel hűlt helyét találták a város  egyik kulturális büszkeségének, a Márai-szobornak. Csak a talapzata maradt emlékeztetőnek. Salerno az egyetlen város a világon, ahol szoborral tisztelegtek egy magyar író előtt.

Márai emlékének megőrzésére, munkásságának népszerűsítésére és nem utolsósorban a szobor helyreállítására szeptember 19-én kezdeményezés indul, amelynek része „A Salernói kaland” országos kulturális vetélkedő, amely Márai életével és munkásságával kapcsolatos kérdéseket tesz fel a jelentkezőknek, valamint egy gyűjtési és adakozási akció az ellopott szobor helyreállítására.

A program kiemelt támogatója Szőcs Géza, kultúráért felelős államtitkár.

További támogatók: Fried István, a Szegedi Tudományegyetem professzora, Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója és a Jáki család, Márai Sándor örökösei.

A szervezők szeretnék ezt egyfajta népi kezdeményezéssé emelni, hogy a magyarok érezzék az ügy nemzeti jelentőségét és segítsenek megoldásában.

A vetélkedőhöz bárki csatlakozhat a Facebookon, a „Márai Sándor Kaland”csoportban.

A döntő 2011. október 10-én, hétfőn a nyilvános Márai napon, a Gellért Szállóban kerül megrendezésre.

A szoboravatás Salernó-ban,  december elején lesz.

Márai Sándor világszerte az egyik legismertebb magyar író – műveit 37 nyelvre fordították le – szegényen és magányosan hunyt el 1989-ben.

Partnerek: MTI, TV2, InfoRádió, Index, Alexandra, Helikon, PIM, Unicredit Bank.