Nevetés után jöhet a sírás!

Corey Griffin nem is olyan régen egy egészen új közösséget hozott össze az Ice Bucket Challenge, azaz „Jégvödör kihívás” nevű játékkal. Társaival felvetett ötlete az egész világot meghódította, világsztárok és egyszerű emberek közösen vettek részt a „poénban”, amin óriásit derült mindenki, ahogyan a sarki fűszeres, vagy épp Mark Zuckerberg megkapja a jéghideg nyaklevest!

Jó buli volt, de vajon mindannyian tudjuk, hogy mi állt ennek a „játéknak” a hátterében?! Corey Griffin egy olyan csoport tagja volt, amely egy ALS (Amyotrophiás lateral sclerosis) betegségben szenvedő Pete Frates-nek gyűjtött adományt. Ebből jött az Ice Bucket Challenge, miszerint az ötletgazdák megneveztek három személyt, akiket versenyre hívtak: vagy mindannyian nyakon öntik magukat egy vödör jeges vízzel, vagy adományoznak az amerikai ALS Egyesületnek. A kihívott feleknek természetesen szintén meg kellett nevezniük újabb három személyt, és így tovább…

Jót derültünk ezen, ám a játék újdonságának varázsából eredő lelkesedés mindenkiben leülepedett. Az adománygyűjtésnek e-módja hatalmas összeget hozott az egyesületnek, amivel hozzá tudtak járulni a kutatás felgyorsításához, amely az ALS betegség gyógymódjának megtalálását keresi. A kutatás eredményességéig a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők azonban változatlanul betegek, pontosan úgy, mint ahogyan Stephen Hawking, vezető angol elméleti fizikus, akinek életéről a Mindenség elmélete c. film készült.

A mindenség elmélete filmjelenet

A mindenség elmélete filmjelenet

Stephen Hawking a mozivásznon

Tegnap a férjemmel alkalmam nyílt premier előtt megnézni a Mindenség elmélete c. 5 Oscar-díjra jelölt filmet. Valószínűleg más szemmel néztem a filmet, mint a teremben lévő legtöbb ember, mert az én férjemnél (Thomas) néhány hónapja egy, az ALS betegséghez nagyon hasonló betegséget diagnosztizáltak. A Kennedy Szindróma szintén egy gyógyíthatatlan, idegrendszeri, izomsorvadással járó betegség, ám ezen betegség folyamata nagyon lassú leépüléssel jár és nem tudnak róla biztosat az orvosok, mert betegenként változóak a tünetek.

A fentiek értelmében kissé tartottam a filmtől, hogy vajon kell-e látnunk egy olyan filmet, amely esetleg sokban hasonlíthat a mi jövőnkhöz, de nem akartam elzárkózni, ez is egy fajta tapasztalat…

A százas zsepit bekészítve, férjem kezét szorongatva végül beültünk a moziba, és egy csodálatos filmnek lehettünk a nézői. A hasonló filmekkel ellentétben úgy gondolom, hiánytalanul, mégis tisztelettudóan mutatta be a film az ALS betegséget és Stephen Hawking életét, vagy legalábbis egy részét.

TTOE_D05_02500

Stephen Hawking – találkozása a színészekkel.

Stephen Hawking családi képek

Stephen Hawking professzor ugyanis mind a mai napig az egyik legragyogóbb elméleti fizikus Albert Einstein óta. Idén január 8-án töltötte be a 73. életévét. 21 éves volt, amikor az ALS betegséget diagnosztizálták nála, és mindössze 2 évet jósoltak neki. Ő azonban három egészséges gyermek édesapjaként több évtizeddel is túlélte a neki jósolt rövid időt.

Stephen Hawking szerepében Eddie Redmayne

Nagyon tetszett a filmben, hogy nem drámázták túl a történetet. Azokra a látványos, inkább a brazil szappanoperákra jellemző, felszínes sajnálkozásokra gondolok, amikor percekig mutatják a hozzátartozók „vergődéseit”, vagy amikor az ál-reményt keltő egyik orvostól a másikig hozzák-viszik a beteget, aki csak kísérletezget az „alanyon”, gyógyszerekkel tömi őt, végül pedig csődöt mond…

Eddie Redmayne

Eddie Redmayne

Ezek a felesleges jelenetek kimaradtak, ellenben nagyon tetszett, hogy elejétől fogva beszippantott a film. Betekinthettünk egy mozgássérült ember és családjának életébe, és pillanatok alatt megkedveltették velünk őket. Két órán keresztül úgy éreztem magam, mintha mi is együtt élnénk Hawking családjával. Mind a Hawkinget (Eddie Redmayne), mind pedig a feleségét (Felicity Jones) játszó színészek fantasztikus alakítást nyújtottak a filmben.

A mindenség elmélete filmjelenet

A mindenség elmélete filmjelenet

A film és Hawking története szerintem maximálisan megtanít elfogadni azt, hogy a kerekesszékben ülő emberek cseppet sem „mások”, sőt! Éppen olyanok, mint mi, csupán a lehetőségeik korlátozottak.

A Mindenség elmélete c. film idén a legjobb film kategóriában mind Golden Globe-díj, mind Oscar-díj jelölést kapott, s bár a három Golden Globe jelölés közül csak a másik két kategóriában kapta meg a díjat, bízunk benne, hogy 2015. február 22-én a film készítői meg fogják kapni a legjobb filmért járó Oscar-díjat, valamint a másik négy kategóriában (legjobb férfi főszereplő, legjobb női főszereplő, legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb filmzene) is ez a film kapja majd az arany szobrocskát!

A_mindenseg_elmelete-mozibanA 2 órás film teljes ideje alatt érdekes volt hallani a termet betöltő síri csendet, ami a nézők részéről hallatszott. Csupán némi szipogás és zsebkendő használat hallatszott a film hangjai alatt. Ennek ellenére nem tudok megbékélni azzal, ahogyan a film utolsó képkockája után, a felirat alatt a mozinézők többsége kivonul a teremből. Egyrészt veszélyes és felesleges úgy tömörülni, másrészt én ha időt áldozok egy filmre és vele együtt a kedvesemre, közös programunk végén nem rohanok el, mert lejárt az időnk – és főleg nem egy ilyen témájú film után…

Kíváncsi lennék, hogy a professzor úr hogyan vélekedik az életéről szóló filmről?